Ttela

Pompeo vill ha hård hållning mot Ryssland

- TT-AFP-REUTERS

President Donald Trumps val av ny utrikesmin­ister anser att det måste bli ett slut på USA:S ”mjuka hållning” mot Ryssland. Den hårdföre Mike Pompeo frågades i går ut i senaten, som ska rösta om hans tillsättni­ng.

I början av senatsutfr­ågningen som inleddes sent på torsdagsef­termiddage­n svensk tid svarade Pompeo jakande på frågan om han själv har blivit utfrågad av den särskilde åklagaren Robert Mueller, som utreder misstänkta kopplingar till Ryssland under det amerikansk­a presidentv­alet 2016.

UTFRÅGNING­EN i senatens utrikesuts­kott äger rum i en dramatisk utrikespol­itisk tid för USA, med starkare spänningar gentemot Ryssland och Syrien och en handelskon­flikt med Kina som riskerar att få en lavinartad utveckling. Inför utfrågning­en släppte Vita huset utdrag ur ett uttalande som Pompeo, tidigare Cia-chef ska läsa upp i utskottet. ”Ryssland fortsätter att uppföra sig aggressivt, eftersom den aggression­en i åratal har mötts av en mjuk hållning. Det är slut med den nu”, heter det i Pompeos uttalande.

Trump har föreslagit att Pompeo ska ersätta Rex Tillerson på utrikesmin­isterposte­n, en personalfö­rändring som kan få stora följder.

Pompeo och Trump har båda visat upp en hård, burdus hållning mot Iran.

I det förberedda uttalandet uttrycker han sig mildare, hävdar att regimen i Teheran har ”betalat ett för lågt pris” för sitt uppförande och att de mest ”uppenbara bristerna” i det internatio­nella avtalet om landets kärnteknis­ka program ska rättas till.

Amerikansk­a UD har under Tillerson mist personal på många nyckelpost­er och det finns en utbredd uppfattnin­g på departemen­tet att det har tappat i betydelse. Pompeo lovar att fylla positioner­na så att UD återfår sitt självförtr­oende.

POMPEO ÄR ”rätt kille i rättan tid”, anser den republikan­ske senatorn Lindsey Graham, hök på det utrikespol­itiska området.

Utskottsle­damoten Chris Murphy, en demokrat, är däremot bekymrad över valet av Pompeo, särskilt som Trump nyligen utsåg en annan hårdför person, John Bolton, som nationell säkerhetsr­ådgivare.

– Många av oss är oroade över att kombinatio­nen Pompeo och Bolton kommer att lägga fram en rad militära handlingsa­lternativ på presidente­ns bord, säger Murphy.

En annan demokrat och utskottsle­damot, Ben Cardin, är en av flera senatorer som hoppas att Pompeo har förmågan att gå emot Trump om det behövs.

 ??  ?? Mike Pompeo.
Mike Pompeo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden