Ttela

Mellerud har blivit talangfabr­ik igen

- ULF THURESSON 0520-42 26 23 ulf.thuresson@ttela.se

Nykomling i division 3, men ändå bara en bit på vägen. – Vi ska högre än så, säger Peter Jonasson, tränare i Melleruds IF.

Om jojon inte redan varit så förknippad med Kalmar kunde Mellerud möjligen ha kunnat ge namn åt den populära leksaken.

Under den senaste tioårsperi­oden har ju MIF åkt upp och ned i seriesyste­met, allt från division 2 (2009) till division 3 Mellersta Götaland (2018) och med ett par mellanspel i division 4.

PETER JONASSON HAR tränat MIF i omgångar, och inledde sin senaste sejour 2016, samma år som föreningen bestämde sig för att ta ett omtag:

– Vi började tro på våra egna talanger, ett MIF som spelar i trean och fyran ska vara självförsö­rjande på spelare. Vi har de bästa spelarna i Dalsland, det tycker vi åtminstone själva.

Nu förfogar han över en spelartrup­p där den gemensamma nämnaren är att truppen (med något undantag) är ung och består av egna produkter.

IFJOL FLYTTADES TILL exempel alla grabbar födda 2000 upp i a-truppen, och bland de som är födda två år senare finns talanger som August Tellander, William Edén samt Karl och Nils Svensson.

Något som ger både plus och minus:

– Det som talar emot oss är att vi är unga och naiva, det är för få som älskar att spela försvarssp­el.

Och det är möjligen en försvårand­e egenskap nu när MIF tagit klivet upp i trean igen.

Den här gången placerat i Mellersta Götaland och inte som tidigare i Nordvästra Götaland. Nyförvärv: Simon Svensson, Joel Lundgren och Fredrik Johansson, alla från Vänersborg­s IF. Förluster: Dick Johansson, Johan Larsson och Victor Larsson, alla till Åsebro IF, dessutom har Anton Berg slutat.

– I fyran kunde vi skapa 15 målchanser och vända matcher trots att vi låg under med 0-2, det kommer inte att ske nu, konstatera­r Miftränare­n.

Divisionsm­ässigt tror sig Jonasson kunna lotsa klubben till tvåan med eget material, men sedan måste förstärkni­ngar till:

– Då behöver vi spetskvali­té för att höja både tränings- och matchmiljö.

att Jonasson tidigare tränat hela brödrakvar­tetten Svensson innehållan­de Peter, Roger, David och Markus.

När vi nu skriver 2018 kommer nästa generation och i spelartrup­pen finns Tim (Peters grabb), Simon (Roger), Nils (David) och Karl (Markus). Känner du aldrig att du har hållit på för länge?

– Tanken har slagit mig, men då brukar jag tänka på Ronny, säger Peter och skrattar gott.

Ronny är förstås Fredriksso­n, veteranträ­naren som numera återfinns i Brålanda IF, och som tränat MIF en gång i tiden han också. Fotnot: Den svenska jojon Kalmartris­san är en svensk klassiker från 1932, originalet görs i svart eller rött och med bild av Kalmar slott.

 ?? Bild: ULF THURESSON ?? VILL VIDARE. Peter Jonasson förfogar över en ung och talangfull trupp i Melleruds IF, och ser inte division 3 som något slutmål för MIF.
Bild: ULF THURESSON VILL VIDARE. Peter Jonasson förfogar över en ung och talangfull trupp i Melleruds IF, och ser inte division 3 som något slutmål för MIF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden