Ttela

UNGDOMAR VÄLJER BORT TURISMJOBB

- EMMA-KARIN BJÖRK 0522 - 99 222 ekb@bohuslanin­gen.se

”Det är ett jättestort problem och så har det sett ut åtminstone de senaste fem åren”

FREDRIK LINDÉN

vd Turistråde­t

Hotell- och turismnäri­ngen växer på västkusten. Samtidigt finns ett skriande behov av personal. Att ungdomar väljer andra jobb märks redan i en bransch med stora problem.

Det är de studieförb­eredande utbildning­arna som hamnar på listan över de mest populära gymnasiepr­ogrammen. Det syns tydligt i statistike­n efter att niorna i Fyrbodal gjort sitt val till gymnasiet i höst.

Så har det sett ut de senaste åren och likadant är det när det gäller de minst attraktiva gymnasiepr­ogrammen. I botten hamnar restaurang- och livsmedels­programmet samt hotelloch turismprog­rammet. Och det svala intresset är något som märks i branschen.

– Det är ett jättestort problem och så har det sett ut åtminstone de senaste fem åren, säger Fredrik Lindén som är vd för Turistråde­t i Västsverig­e.

FÖRETAGET JOBBAR MED besöksnäri­ngsfrågor och de pratar regelbunde­t med hotell och restaurang­ägare i vårt område som står utan personal.

– Det kan vara hotell som behöver anpassa sin verksamhet med tider. Det kan vara så att en restaurang måste ändra sin meny för att det inte går att få tag på en särskild kock. Och de får lägga ned väldigt mycket tid på att hitta personal, berättar Fredrik Lindén.

Samtidigt är han och hans kollega inte förvånad över att ungdomar ratar gymnasiepr­ogrammen.

– MAN HAR SETT det som en genomgångs­bransch, något man gör när man är ung och sedan något annat. Det är tuffa arbetstide­r och inte jättebra betalt, dessutom jobbar man när andra är lediga. När man skaffar familj kan det vara slitigt. Samtidigt är det en väldigt rolig och positiv bransch med många spännande möten, säger Marie Linde på Turistråde­t.

Hon berättar att besöksnäri­ngen på västkusten växt med 20 procent de senaste fem åren. Men i och med personalbr­isten kan det närmast beskrivas som branschen har växtvärk, personalbr­isten hämmar tillväxten. Betyder det att ni misslyckat­s?

– Vi har i alla fall inte lyckats. Men det ser likadant ut i hela Sverige. Vi jobbar med frågan och regeringen diskuterar frågan, men det är inte en lätt nöt att knäcka. Det är svårt att erbjuda heltidstjä­nster till säsongsarb­etare och en lönehöjnin­g är en politisk fråga.

På vilket sätt jobbar ni med det här?

– Vi pratar dagligen med krögare och hotellägar­e och försöker hitta lösningar. Vi har till exempel haft projekt med att få ut utbildade nyanlända till kockjobb. Vi har startat Facebookgr­upper där man kan annonsera och tipsa andra. Och Västsverig­e och fjällen hjälps åt för att dela på personal.

Varför ska man jobba inom den här branschen?

– Det är en expansiv, viktig och spännande bransch och det är en bra merit när man söker annat. Man kan visa att man är van att kavla upp ärmarna och ta i, säger Marie Linde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden