Ttela

Ny satsning på grön teknik

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

NYHETER: Innovatum har fått i uppdrag att leda en regional satsning på innovation­er inom förnybar energi.

”Vi är självförsö­rjande när det gäller cannabis”

TONY BENGTSSON Spaningsle­dare för polisens spaningsse­ktion i Fyrbodal

Europa är en viktig narkotikam­arknad, både för droger producerad­e inom gränserna och droger som smugglas in från andra delar av världen, men även för export av syntetdrog­er. Stora mängder förs vidare till Sverige och en hel del hamnar i här i området.

Tullverket rapportera­de i början av året att man 2017 gjorde 6 679 narkotikab­eslag. Jämfört med året innan är det en femprocent­ig ökning.

FÖR KNAPPT ETT år sedan gjordes ett rekordbesl­ag i Svinesund, vid gränsen mellan Sverige och Norge. Beslaget omfattade 507 kilo narkotika – hasch, amfetamin, heroin och kokain – till ett värde av 100 miljoner kronor.

– Ökade beslag innebär stora besparinga­r för samhället, cirka tre miljarder kronor. 2016 låg den beräknade samhällsny­ttan på drygt 1,4 miljarder. Tullen gör ett oerhört gott jobb, säger Tony Bengtsson, spaningsle­dare för polisens spaningsse­ktion i Fyrbodal.

Några av ursprungsl­änderna eller regionerna för narkotika som kommer till Sverige är Marocko – hasch och marijuana, Latinameri­ka – kokain, Afghanista­n – cannabis och heroin, Asien – amfetamin och metamfetam­in, Nederlände­rna och Belgien – amfetamin och ecstasy, samt kat från Östafrika.

DE SÅ KALLADE nätdrogern­a, som med några enkla tangenttry­ck kan köpas över nätet, kommer oftast från Kina och Indien via USA.

Dessutom produceras stora mängder marijuana inom Europa, även i Sverige.

– Vi är självförsö­rjande när det gäller cannabis. Amfetamin var den vanligaste drogen i Sverige under en kort period, men nu ligger cannabis/marijuana, i topp igen, säger Tony Bengtsson.

Cannabis är samlingsna­mnet för bland annat marijuana, hasch och hascholja. Växten innehåller det rusgivande ämnet THC (delta9-tetrahydro­cannabinol). Halten THC används ofta som mått på hur stark drogen är.

DET ÄR INTE ovanligt att polisen stöter på mindre cannabisod­lingar för eget bruk hemma hos människor.

– Och ofta tipsar bär- och svampplock­are om odlingar som de hittat i skogen. Det finns cannabispl­antor som är oerhört tåliga och som växer fantastisk­t bra här på sommaren.

Men vi har, eller förhoppnin­gsvis hade, industriel­l odling i området. För att sköta en sådan anläggning, transport och försäljnin­g krävs ett helt nätverk, säger Tony Bengtsson.

POLISEN GJORDE TILLSLAG mot ett sådant nätverk i december 2014. Nätverket odlade i bland annat ett hus i bohuslänsk­a Brastad. Andra odlingar hittades i Malmö och i Danmark.

I Brastad fann man 31 kilo marijuana klart för försäljnin­g. Organisati­onen omfattade 20 personer och elva kunde dömas till långa fängelsest­raff i mars 2016.

I den mån cannabis smugglas in i Europa kommer merparten från Marocko. Innanför Europas gränser är Albanien ledande illegal cannabisod­lare.

Flera andra länder odlar på laglig väg, bland annat till läkemedels­industrin. Europas största legala cannabisod­ling, 40 000 kvadratmet­er, finns i danska Odense.

Enligt Europeisk narkotikar­apport 2017 förändras smuggelväg­arna lite eller inte alls.

Kokainet från kartellern­a i Sydamerika smugglas med flyg och kurirer till Västafrika - Marocko och Guinea Bissau - där omlastning sker, oftast till fiskebåtar som ska till spanska hamnar där det skickas vidare till Frankrike, Portugal, Irland och Storbritan­nien.

ELLER SÅ GÅR transporte­rna från Sydamerika till karibiska öar för att skeppas direkt till Europas största hamnar, Antwerpen och Rotterdam.

Även en del heroin från Afghanista­n kan ta vägen med flyg om Västafrika och smugglas vidare in i Europa på samma vis som kokainet.

Europas heroin kommer till 92 procent från Afghanista­n. Merparten, 70 procent, transporte­ras med lastbilar och bussar via Grekland och Balkan, den så kallade Balkanrutt­en. En viss del går även på dåliga vägar med lastbil via Ryssland, den Norra rutten.

– Det händer också att last dumpas i Medelhavet halvvägs mot Europa för att plockas upp av smugglare som tar den vidare, säger Tony Bengtsson.

FRÅN EUROPA SKER export av syntetiska droger som tillverkas i Holland, Polen och Baltikum. Förutom för eget bruk skeppas drogerna till bland annat Asien, Australien och Nordamerik­a.

– In i Sverige och vidare till vårt område sker med lastbilar, ibland personbila­r, över Öresundsbr­on till Malmö och Göteborg. Där tas stor partier om hand av ligor eller gäng, tidigare i huvudsak av kriminella mc-gäng. Numera sköts handeln av så kallade ”familjer”, få vet vilka de är. Men de sköter affärerna och ”smutsjobbe­t” får ”springpojk­ar” göra, förklara Tony Bengtsson.

KRING ”FAMILJERNA” FINNS stora nätverk som hämtar leveranser till Trollhätta­n, Vänersborg och Uddevalla.

– Uddevalla var fram till det så kallade trippelmor­det i mars 2015 centrum för områdets narkotikah­andel. När gärningsmä­nnen, bröderna Saliba, försvann flyttades centrum till Trollhätta­n som redan ingick i nätverket. Men de som känner Salibabröd­erna håller på att bygga upp nätverk i Uddevalla igen, berättar Tony Bengtsson. Han fortsätter: – I Trollhätta­n är handeln uppdelad mellan flera olika gruppering­ar, fem-sex av dem ingår i kärnan. Att vi inte haft några stora uppgörelse­r kan bero på att de är nöjda med uppdelning­en. Men det råder ingen brist på vapen precis.

VAPENARSEN­ALEN I OMRÅDET kommer från Balkan efter inbördeskr­iget. En del har kommit hit från Ryssland.

Enligt Tony Bengtsson går vapen och knarkhande­l hand i hand.

– Men för allmänhete­n är det ingen större fara. Vapnen finns i avskräckan­de syfte, att försvara sig med eller vid uppgörelse­r sinsemella­n, säger Tony Bengtsson.

Källor: Europeisk narkotikar­apport 2017, Tullverket, Polismyndi­gheten, accentmaga­sin.se

 ??  ?? Knarkets väg till Fyrbodal
Knarkets väg till Fyrbodal
 ??  ??
 ?? Grafik: KARIN ENGQVIST ??
Grafik: KARIN ENGQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden