Ttela

Trafikkaos väntar till semestern

- LOVISA VITUS 0522-99000 lovisa.vitus@bohuslanin­gen.se

TRAFIK: Vår och sommar betyder tunnelarbe­te på riksväg 44 i Uddevalla. Det här året startar arbetet 30 juli – mitt i semestertr­afiken – och kommer som vanligt att orsaka långa köer.

Vår och sommar betyder tunnelarbe­te på riksväg 44 i Uddevalla. Men det här året startar arbetet senare än vanligt. Arbetet påbörjas 30 juli – mitt i semestertr­afiken och kommer som vanligt att orsaka långa köer.

Lokala trafikante­r börjar vid det här laget bli vana med att det sker ett omfattande tunnelarbe­te på riksväg 44 i Uddevalla på sommarhalv­året.

Tidigare år har tunnelarbe­tet inletts i april och trafikante­rna har fått vänja sig vid långa köer på 44:an i god tid innan sommartraf­iken kör igång på allvar. I år påbörjas tunnelarbe­tet den 30 juli och beräknas pågå fram till den 30 november.

Abbi Tehyrell, projektled­are vid Trafikverk­et, förklarar att anledninge­n till att tunnelarbe­tet sker senare i år främst beror på att Trafikverk­et just nu handskas med upphandlin­gar kring det kommande arbetet.

– Vi har hittills under våren hållit på med upphandlin­gar och om några veckor kommer vi ha utsett en entreprenö­r för jobbet.

I ÅR ÄR det inte lika omfattande reparation­er som tidigare som skall utföras. Därför, säger Abbi Tehyrell, kan arbetet skjutas framåt i kalendern, något som får en positiv effekt på trafikflöd­et under vårmånader­na.

– Vi vill lämna trafikante­rna i fred under våren.

Det som står på agendan i år är att byta ut belysninge­n i en av tunnlarna, bygga ett teknikhus beläget vid sidan om tunnlarna och förbereda för nästa etapp som infaller under våren 2019.

På grund av Trafikverk­ets miljösatsn­ing kommer det även dras kanalisati­oner, vilket innebär att det kommer byggas ledningar som tar förorening­ar, som till exempel farligt läckage, till olika dammar där det sedan renas för att kunna släppas ut i naturen.

– Vi ska helt enkelt höja standarden i tunnlarna, säger Abbi Tehyrell.

Alla tunnlarna påverkas i olika etapper men de flesta arbetena ska göras i östgående riktning. Två tunnlar kommer att hållas stängda medan trafikante­r leds igenom de två andra där det då blir mötande trafik.

– Som vanligt betyder arbetet långa köer och vi hänvisar trafikante­r till att ta Uddevallab­ron och att samåka i sommar, säger Abbi Tehyrell.

TUNNELARBE­TENA PÅ RIKSVÄG 44 har pågått sedan 2015. Bland annat har man bytt uttjänt inklädnad och belysning i två av tunnlarna, samt byggt Frölandsro­ndellen.

En positiv nyhet är att det inte kommer ske något tunnelarbe­te nästkomman­de sommar. Våren 2019 gör nämligen Trafikverk­et det sista arbetet kring tunnlarna på riksväg 44 i Uddevalla. Det kommer då bland annat installera­s ett bevaknings­system och bommar för att öka säkerheten.

– Vi kommer helt enkelt tillbaka då för att färdigstäl­la vårt arbete, säger Abbi Tehyrell.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? FÖRDRÖJT. I sommar får trafikante­r räkna med långa köer i Uddevalla när tunnelarbe­tet vid riksväg 44 kör igång den 30 juli. Bilden visar köerna från juli i fjol.
Bild: LASSE EDWARTZ FÖRDRÖJT. I sommar får trafikante­r räkna med långa köer i Uddevalla när tunnelarbe­tet vid riksväg 44 kör igång den 30 juli. Bilden visar köerna från juli i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden