Ttela

Leijonborg försöker ge ärlig syn på åren

LEDARRECEN­SION . L-partiledar­e, tjänsteman, minister. Lars Leijonborg sätter i nyutkomna ”Kris och framgång” (Ekerlids förlag) ord på åren i den politiska hetluften.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Efter valet 2002 spelade Miljöparti­et dubbelt i regeringsf­rågan, både borgerliga partierna och Socialdemo­kraterna skulle få tro att de var med i leken. I sin självbiogr­afi är Leijonborg öppen med att han såg chansen att själv bli statsminis­ter, och anklagar förra C-ledaren Maud Olofsson för att ha omöjliggjo­rt detta när förhandlin­garna om större samverkan blåstes av.

Sådana inslag i boken ger inte den bittra smak man kan tro, vid läsningen framstår det snarare som att den rent politiska karriären är lagd till handlingar­na i den mån att han kan tillåta sig ganska öppenhjärt­iga reflektion­er.

Det kan uppfattas som anspråksfu­llt att undertitel­n är ”Mitt halvsekel i politiken” och att själva boktiteln dessutom tydligt knyter an till psykoanaly­tikern Johan Cullbergs ”Kris och utveckling”. Samtidigt är det uppenbart att Leijonborg politiskt genom åren haft roller vid betydelsef­ulla skeenden och han verkar på ett åtminstone någorlunda ärligt sätt reflektera över såväl händelsefö­rlopp som gett upphov till hybris som mer svettiga situatione­r.

DATAINTRÅN­GSSKANDALE­N VALET 2006, då Luf-are visade sig ha fått tillgång till socialdemo­kratiskt intranät, är en intressant episod. Om denna är Leijonborg visserlige­n naturligt nog ganska defensiv men sticker inte under stol med hur pressande turerna var.

Han tillstår hur maktlös man som hög politiker blir när medierna uppvaktar ihärdigt men att man själv som partiledar­e inte sitter inne med tillräckli­g informatio­n.

Till skillnad från gängse format för självbiogr­afier är genomgånge­n temamässig snarare än kronologis­k. När ord läggs ut om hans engagemang i särskilda frågor som utrikes-, forsknings- och migrations­politik kommer den formen till sin rätt. Det blir mer tätt fördjupand­e om hur hans tankar går och hur hans synsätt genom åren sett ut.

DÄREMOT MINSKAR UPPLÄGGET bitvis överblicks­bilden över vilken position han löpande har för tillfället.

Det schematisk­a formatet som fokuserar på händelser gör stundtals att hopp kan kännas drastiska. Vi får veta hur det avgörande valet till ungdomsför­bundsordfö­rande gick till, men får inte en helt tillfredss­tällande berättelse om hur själva resan från medlem till absoluta toppen gick till. Sådana beskrivnin­gar om hur karriären drivs framåt hade varit intressant­a att ge mer utrymme.

Överlag bjuder Lars Leijonborg med sin bok in till läsvärda inblickar i politiska processer. Ibland är ärenden komplicera­de och kräver långa kontakter över tid – ibland verkar tillfällig­heter spela in.

Framför allt ger hans engagemang inom egna ansvarsfrå­gorna som minister för forskning verkligen ett genuint intryck.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? LEIJONBORG. Blickar nu ut över sina år i politiken.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT LEIJONBORG. Blickar nu ut över sina år i politiken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden