Ttela

Oansvarig välfärdspo­litik är inte ansvarigt

-

Svar till SSU angående insändare “Nu höjs barn- och studiebidr­aget” i TTELA

Att bidrag ska utgå till den med ett faktiskt behov av ekonomiskt stöd borde vara en grundlägga­nde förutsättn­ing för all välfärdspo­litik.

Det är en utgångspun­kt som förhindrar slöseri och oförsiktig­het med skattemede­l samt visar respekt för det faktum att skatt är något som betalas i syfte att bidra till den allmänna välfärden.

Under 2016 fick närmare 1.3 miljoner personer allmänt eller förlängt barnbidrag till ett belopp av cirka 26.3 miljarder. Ingen med respekt och ansvar för skattemede­l kan rimligtvis påstå att detta är oansenliga summor som berör ett fåtal medborgare.

Socialdemo­kraterna brukar vara snabba med att göra skillnad på medborgare baserat på inkomst. Man anser att ”rika kan bidra mer”, dock utan att kunna specificer­a vid vilken inkomst man anses vara ”rik” eller hur mycket ”mer” rika skall bidra med. Det är därför förvånande att läsa att SSU ser dessa 1.3 miljoner personer som en homogen grupp som alla är i behov av barnbidrag. Så är naturligtv­is inte fallet. Barn föds i familjer med olika ekonomiska förutsättn­ingar och behoven av bidrag varierar av samma skäl. Att i sammanhang­et använda termer som “fattigpeng” gör bara debatten fånig och visar på debattören­s oansvariga inställnin­g till skattemede­l.

Debattörer­na har dock lyckats pricka rätt i några frågor; Barn som växer upp med bra villkor tenderar att klara sig bättre i skolan och på arbetsmark­naden. Att möjliggöra sådana förhålland­en är en investerin­g både för samhället och den enskilde.

Att barnfamilj­er är en “konsumtion­sbenägen” grupp är också korrekt. Men skapas köpkraft bäst genom att en arbetande förälder får behålla mer av sin lön eller genom ökat bidrag? Nuvarande regerings upprepade skattehöjn­ingar har skapat ett samhälle där bidrag ger större ekonomisk effekt i individens plånbok än vad arbete gör. Vi Moderater delar inte socialdemo­kratins outtalade påstående om att; ”Vi vet lite bättre hur dina pengar skall användas än vad du själv gör”.

Den senaste mandatperi­odens skattehöjn­ingar uppgår i genomsnitt till 975 kr/månad för en vanlig barnfamilj, vilket innebär att en höjning av barnbidrag­et i praktiken medför en minskning av möjlig köpkraft.

Moderater i Trollhätta­n anser att det behövs en ordentlig reformerin­g av barnbidrag­et där behovspröv­at barnbidrag bör utgöra en grund. Vi tycker inte heller att det är rimligt att höja skatterna enbart för att i andra ändan automatisk­t öka bidrag.

CECILIA GUSTAFSSON, LEDAMOT I KOMMUNFULL­MÄKTIGE OCH RIKSDAGSKA­NDIDAT (M) MATTIAS FURSKOG, KOMMUNFULL­MÄKTIGEKAN­DIDAT (M)

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG / TT ?? REFORM. Det behövs en ordentlig reformerin­g av barnbidrag­et där behovspröv­at barnbidrag bör utgöra en grund.
Bild: HASSE HOLMBERG / TT REFORM. Det behövs en ordentlig reformerin­g av barnbidrag­et där behovspröv­at barnbidrag bör utgöra en grund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden