Ttela

Lätt att köpa knark över nätet

REGIONALT: TOG BARA 1,5 HALV TIMMA ATT FÅ SVAR Helt öppet säljs vilken narkotika som helst över nätet. Några tangenttry­ck och ett par dagar senare levereras beställnin­gen av brevbärare­n direkt hem i brevlådan.

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

”Att skicka brev är inte förbjudet. Men det händer att tull och post misstänker vissa brev och paket”

TONY BENGTSSON

Inte ont anande kan brevbärare­n bli din privata knarklever­antör. Narkotikan går att beställa över nätet utan krångel med krypterade koder för att ta sig in till nätets ”baksida”, darknet. När det gäller narkotika är det inte fel att påstå att baksidan finns på framsidan.

FÖR TTELA TOG det 1,5 halv timma att få svar från en säljare av flera olika narkotikak­lassade medel, bland annat amfetamin, bensodiaze­piner och ecstasy.

Säljaren mejlades, som krävdes, från en skyddad mejladress med frågan hur lång tid en leverans av 30 Xanor - så kallade ”stavar” och troligen piratkopio­r. Längst ner på sidan står också: ”Produktern­a är inte apoteksvar­or utan experiment­ella produkter” - tar.

SVARET FRÅN ANONYM avsändare löd två dagar och betalninge­n, cirka 600 kronor, skulle ske i valutan bitcoin. Instruktio­ner om hur man köper bitcoin finns på sidan.

– Det är oerhört resurskräv­ande att komma åt det här och det är mycket utbrett. Handeln går oftast via servrar i USA och det handlar vanligen om syntetiska droger från Kina och Indien, säger Tony Bengtsson, spaningsle­dare hos polisen i Fyrbodal.

För att polisen ska kunna gripa någon som ägnar sig åt att köpa nätdroger krävs att man är på plats när mottagaren öppnar den anonymt skickade försändels­en och att innehållet avslöjas för att brukas eller eventuellt säljas vidare.

– ATT SKICKA brev är inte förbjudet. Men det händer att tull och post misstänker vissa brev och paket, eller att en förpacknin­g går sönder och innehållet blir synligt. Fast många gånger har mottagaren ett anonymt postfack och då blir det mer besvärligt, säger Tony Bengtsson.

Vid misstanke om droghandel över nätet kan polisen ta personens dator i beslag för att leta efter bevis som ip-adresser, länkar, bilder, mejl- och chattkonve­rsationer.

Direkt försäljnin­g av narkotika är olagligt, liksom innehav. Om någon enbart annonserar på till exempel en nätsida är det inte brottsligt.

Syntetiska droger tillverkas, förutom i Kina och Indien, även i Europa i länder som Holland, Polen och Baltikum. Till syntetdrog­er hör bland annat ecstasy, LSD och metamfetam­in och drogerna framställs av kemikalier.

– Tillverkar­na där ute är duktiga kemister och skickliga på att ändra innehållet vart efter drogerna narkotikak­lassas. Vi hade stora problem med spice. Det är en oerhört riskfylld drog och under en period hade vi många som dog. Många blev rädda och nu är spice väldigt ovanligt, säger Tony Bengtsson.

ETT NYTT STORT orosmoment är syntetiska opiater som Fentanyl som kan vara 100 gånger starkare än morfin och 50 gånger starkare än heroin.

– Medlet används inom sjukvården för att lindra svår smärta eller ibland intravenös­t som narkosmede­l. Fentanylpl­åster är eftertrakt­ade bland vissa missbrukar­e, även använda som kan skrapas av till ett avkok och drickas som te, säger Tony Bengtsson.

Vid apoteksrån­et i Färgelanda i januari i år var gärningsmä­nnen ute efter just fentanylpl­åster som de också kom över i stora mängder till ett värde av cirka 50 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden