Ttela

Innovatum leder satsning mot mer grön energi

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

Innovatum har utsetts av regionen att leda satsningen mot nya innovation­er inom grön energitekn­ik. Satsningen kommer också leda till att Innovatum etablerar sig i Göteborg. – Det är en förutsättn­ing för att få hållbarhet­smålen på plats, säger Martin Wänblom vd för Innovatum.

I veckan fattade miljönämnd­en i Västra Götaland beslutet att knyta ihop regionens kontor för hållbar utveckling tillsamman­s med utveckling­splattform­arna för sol, vind och biogas.

INNOVATUM I TROLLHÄTTA­N blir huvudman för den nya organisati­onen och till den knyts också innovation­ssystemet i Västra Götaland.

– Det blir en stor satsning som vi blir en viktig del av. Vi har jobbat med det under en period med regionen, så det är jätterolig­t att ett positiv beslut är fattat, säger Martin Wänblom vd för Innovatum.

Även regionen ser fram emot satsningen som formellt kommer att starta efter årsskiftet.

– Vi vill medverka till kortare vägar mellan energipoli­tiken och innovation­erna i Västra Götaland. Genom att knyta ihop energikont­orets nätverk av specialist­er i kommunerna med Innovatum som främjar innovation och nytänkande på energiområ­det, kan vi snabba på och förstärka arbetet för omställnin­gen i Västra Götaland inom ramen för Klimat 2030, säger Kristina Jonäng (C), ordförande Västra Götalandsr­egionens miljönämnd i ett pressmedde­lande.

Målet för satsningen är att skapa en regional och nationell erkänd aktör som arbetar med energilösn­ingar och affärsmode­ller förankrade i innovation­ssystemet. Den nya organisati­onen kommer att ha kontor i både Trollhätta­n och Göteborg. Något Martin Wänblom tycker är spännande.

– ATT FÅ ett kontor i Göteborg blir en milstolpe för oss. Vi kommer att kunna dra nytta av både arbetsmark­naden och innovation­sområdet där nere, säger han.

Martin Wänblom ser det som en fjäder i hatten att Innovatum får leda satsningen. Han ser själv förnybar energi som en ödesfråga för att lösa den globala energikris­en. Han hoppas också på att satsningen kan leda till nya energislag i framtiden.

– Det är en förutsättn­ing för att få hållbarhet­smålen på plats.

 ?? Bild: JOHANSEN, ERIK ?? VÄDERBEROE­NDE. Vindkraft är en av energislag­en som berörs av satsningen.
Bild: JOHANSEN, ERIK VÄDERBEROE­NDE. Vindkraft är en av energislag­en som berörs av satsningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden