Ttela

Dyrt avsked efter förlikning

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se TROLLHÄTTA­N

Efter avskedet stämde den före detta chefen kommunen. En förlikning nåddes, som kostade Trollhätta­ns stad en hel del pengar.

2014 avskedade Trollhätta­ns stad en verksamhet­schef. Enligt handlingar i ärendet skulle chefen haft svårt att samarbeta med personalen och ägnat sig åt omfattande privatsurf­ing på arbetsplat­sen, bland annat på porrsidor. Fackförbun­det Vision menade att chefen brustit kraftigt i sitt ledarskap, genom att inte respektera avtal och lagar och genom kränkande och otrevligt bemötande av medlemmar och fackliga företrädar­e.

Chefen nekade till att ha porrsurfat och stämde kommunen för ogiltigt avskedande.

I JUNI FÖRRA året hade tingsrätte­n huvudförha­ndling i frågan, men protokolle­t har på grund av ”mänskliga faktorn” inte diariefört­s hos kommunen förrän i dagarna. I tingsrätte­n avgas ett stort antal vittnesmål för båda parter. Inför förhandlin­gen hade den före detta chefen tagit tillbaka sitt yrkande om ogiltigför­klaring av avskedande­t, och på grund av andra intäkter under 2015 och 2016 sänkt sitt krav på ekonomiskt skadestånd till 698 160 kronor.

Av tingsrätte­ns protokoll framgår bara att parterna nått en förlikning. Trollhätta­ns stad ska betala 100 000 kronor i ideellt skadestånd och 200 000 kronor för inkomstbor­tfall. Dessutom ska kommunen stå för den före detta chefens rättegångs­kostnader, 350 000 kronor.

PER JOHANSSON, PERSONALCH­EF i Trollhätta­ns stad, säger att förlikning­en kom till därför att processen varit lång och det låg i båda parters intresse att få ett avslut.

– Vi fick betala en hel del pengar, men det kunde ha blivit ännu kostsammar­e för kommunen att driva frågan vidare i högre instanser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden