Ttela

Vi förstår inte vad som tar så lång tid

-

Läser replik från Jörgen Hellman och Paula Holmqvist i ttela. Det är tydligt att Socialdemo­kraterna inte läst tillkännag­ivandet, för det handlade inte om en ny utredning. Det handlade om att täppa igen ventilen helt som innebär synnerliga skäl.

Nuvarande regering har tillsatt en utredning, den blev klar under vintern men ville likväl låta en undantagsb­estämmelse om synnerliga skäl vara kvar. Det är detta som nu bereds av regeringen. Vi ville markera och visa hur majoritete­n ser ut i riksdagen, därför lade vi ett tillkännag­ivande vilket Vänsterpar­tiet, Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et då röstade emot.

Vi vill inte fördröja processen, bäst vore om regeringen kunde sätta ner foten. Barn är barn, även i Sverige. Allt för många barnäktens­kap erkänns idag för att de ingåtts utomlands. Det är där vi har det största problemet. Därför behöver ventilen som erkänner äktenskap ingångna utomlands täppas igen. Lagstiftni­ngen är inte tillräckli­g.

Vi var tydliga i utredninge­n att vi ville täppa igen ventilen helt. Det finns inga särskilda skäl för barnäktens­kap. Remisstide­n har gått ut. Regeringen bereder och säger att lagförslag är på gång. Vi förstår inte vad som tar sådan tid. Bäst vore att sätta ner foten. Speciellt innan sommaren, så det blir tydligt när flickor riskeras att giftas bort. Lagen måste börja gälla så fort som möjligt utan synnerliga skäl. Vi hoppas nu att regeringen inte går på utredninge­ns linje utan en gång för alla täpper igen ventilen. Då får de verkligen vårt stöd, totalförbj­ud barnäktens­kap!

Caroline Szyber, ordförande i civilutsko­ttet (KD) Maria Nilsson (KD)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden