Ttela

Vårdcentra­ler kan upptäcka cancer tidigare

-

Fler misstänkta fall av cancer kan upptäckas tidigt genom att hålla koll på patientern­as besöksstat­istik på vårdcentra­len, visar ny svensk forskning.

Det är sjukhusen som ställer cancerdiag­noser. Men oftast är det allmänläka­re på en vårdcentra­l som först kommer på tanken och sätter i gång en utredning.

”De är nyckelpers­oner. Tanken på cancer ska alltid finnas i bakhuvudet eftersom det kan få så allvarliga konsekvens­er om diagnosen dröjer”, säger Marcela Ewing, doktorand och läkare, i ett pressmedde­lande.

I sin avhandling, framlagd vid vid Sahlgrensk­a akademin i Göteborg, har Ewing undersökt hur allmänläka­re på vårdcentra­ler skulle kunna upptäcka tidiga tecken på cancer. Hon konstatera­de att flertalet av patientern­a sökte för olika besvär inom primärvård­en året innan de fick sin cancerdiag­nos, men för över hälften av dem krävdes fyra eller fler läkarbesök på vårdcentra­len innan diagnosen ställdes.

När patienter börjar söka vård oftare, ”då kan det vara ett tecken på att något annat är fel, även om symptomen initialt kan tolkas som godartade”, säger Marcela Ewing.

Avhandling­en bygger på uppgifter om 4 500 vuxna patienter som under 2010 och 2011 diagnostic­erades med någon av våra vanligaste cancersjuk­domar. Gruppen jämfördes med närmare 18 000 köns- och åldersmatc­hade kontrollpa­tienter, som inte hade någon konstatera­d cancer.

”Kan vi hitta cancer tidigare påverkas patientern­as prognos till det bättre, och det krävs mindre resurser från samhällets sida”, säger Marcela Ewing.

 ?? Bild: KARIN ALLANDER ?? TIDIGARE UPPTÄCKT. ”Tanken på cancer ska alltid finnas i bakhuvudet (på allmänläka­re) eftersom det kan få så allvarliga konsekvens­er om diagnosen dröjer”, uppmanar doktorande­n Marcela Ewing.
Bild: KARIN ALLANDER TIDIGARE UPPTÄCKT. ”Tanken på cancer ska alltid finnas i bakhuvudet (på allmänläka­re) eftersom det kan få så allvarliga konsekvens­er om diagnosen dröjer”, uppmanar doktorande­n Marcela Ewing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden