Ttela

Pettersson fixade Växjös guldyra

- GÖRAN SUNDBERG TT

Det finns guldhjälta­r – och så finns det guldhjälta­r. Sedan finns Elias Pettersson, 19 år. Superjunio­ren avrundade sin sanslösa rekordsäso­ng med att fixa guldyra för Växjö. Han blev tvåmålssky­tt i 5–0-krossen över Skellefteå.

Svensk ishockey har aldrig sett ett så häftigt genombrott som Elias Pettersson­s.

När Skellefteå gjorde sin bästa start hittills i den ensidiga Smfinalser­ien var det Ångesonen som klev fram och slog det sista hoppet i spillror. För hemmafanse­n alltså. Bortaklack­en visste inte till sig av glädje över superjunio­ren.

MED DE TVÅ första målen i matchen såg han till att Växjö till slut lugnt och fint kunde segla i från och ta hem finalserie­n i fyra raka matcher.

– Jag finner inga ord, det är fantastisk­t, säger Pettersson till C More.

Han gjorde två spektakulä­ra mål inom loppet av 1.39 i början av andra perioden.

FÖRST LYFTE HAN på klubban och snodde fräckt pucken från hemmabacke­n Fredrik Lindgren innan han fintade bort målvakten Joni Ortio och satte 1–0 efter 4.56.

Sedan fick han nytt friläge och när Ortio förberedde sig på en dragning sköt i stället Pettersson iskallt mellan benskydden på den finländske målvakten.

Då var 6.35 spelat av andra perioden och på läktarplat­s fanns hans föräldrar som jublade i kapp med sonen.

Det var Pettersson­s femte och sjätte mål i finalserie­n där han gjorde tio poäng på fyra matcher. Han vann poängligan i slutspelet med 19 poäng, tio mål och nio assist, och slog förre Skellefteå­spelaren Axel Holmströms juniorreko­rd på 18 poäng.

IGRUNDSERI­EN VANN han också poängligan och slog Kenta Nilssons 42 år gamla juniorreko­rd. Han är den tredje spelaren genom tiderna som vinner poängligan både i grundserie­n och slutspelet i Shl/elitserien – och den förste på 23 år. De två tidigare är Håkan Loob, Färjestad (1982–83) och Mika Nieminen, Luleå (1994–95). Allt detta under sin första Shl-säsong.

Nu tyder allt på att han spelar i Vancouver och NHL nästa säsong, och i vår återstår ju av allt att döma VM i Danmark.

Viktor Fasth fick följa Sm-finalserie­n från sidan på grund av huvudskada, men hans namne Andrén var en storstilad ersättare i målet.

 ?? Bild: ROBERT GRANSTRÖM/TT ?? GULDJUBEL. Växjö Lakers jublar efter slutsignal och 5-0-segern borta i söndagens Sm-final 4 mot Skellefteå. De var smålänning­arnas fjärde raka seger och det gav klubbens andra Sm-guld.
Bild: ROBERT GRANSTRÖM/TT GULDJUBEL. Växjö Lakers jublar efter slutsignal och 5-0-segern borta i söndagens Sm-final 4 mot Skellefteå. De var smålänning­arnas fjärde raka seger och det gav klubbens andra Sm-guld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden