Ttela

HAN SKA LÖSA VALMYSTERI­UM

- FANNY EDSTAM fanny.edstam@bohuslanin­gen.se CHARLOTTE SKYLLBORG 0522-992 05 cs@bohuslanin­gen.se

Under måndagskvä­llen upptäcktes en död strandad val på Orust. Men vad som bör göras återstår att se. – En variant är att sänka den ute till havs, säger konservato­rn Svante Lysén.

En fem meter lång val hittades norr om fyren vid Mollösund vid 21-tiden på måndagen. Kustbevakn­ingen ringde till räddningst­jänsten som i sin tur ringde till SOS.

Men någon räddning blev det inte tal om. Valen var redan död.

– Den har varit död i flera dagar. Så det fanns inget vi kunde göra. Jag ringde till kommunen och miljö- och hälsokonto­ret för att berätta att det låg en död val utanför Mollösund. De fick en mer exakt beskrivnin­g av var den ligger, säger Mats Gustavsson, räddningsc­hef i beredskap på Orust.

LINDA BÖRJESSON ÄR utrednings­assistent på kommunen och fick därför ansvara för den döda valen. Hon har tagit hand om sälar och tumlare förut. Men en strandad val är något nytt.

– Det är första gången jag stöter på det på Orust.

Hon har i sin tur kontaktat Naturhisto­riska museet som ska komma under onsdagen för en kontroll. Under tiden ligger valen kvar.

– Jag vet inte vad de gör för bedömning. Men eventuellt att de tar prover, fotografer­ar den och artbestämm­er den.

Och just arten är i skrivande stund okänd. I ursprungsa­rtikeln kallades valen för blåval. Men det tror inte Linda Börjesson på.

– Efter min knapphändi­ga beskrivnin­g till museet rör det sig troligtvis om en vitval. Blåvalar är mycket större än den här som är cirka fem meter lång. En blåval är längre är fem meter när den föds.

PERSONEN SOM KOMMER till Orust från Naturhisto­riska museet i Göteborg är Svante Lysén. Redan under tisdagen började han göra research.

– Den ser lite konstig ut, mer som ett sjöodjur. Haha, nej då. Men den ser lite lustig ut så jag får kolla på det. Utifrån den informatio­nen jag fått så tror jag att det nog är en vikval. Det kan vara en tandval också, men jag kan inte avgöra det utifrån bilderna och film, säger han.

Vad som kommer hända med valen efter att Svante Lysén undersökt den är inte bestämt ännu.

– SOM JAG förstod det var den vid en vik nära hus, då får den transporte­ras därifrån. Annars är det bästa att den bara ligger och blir mat. Men en variant är att sänka den ute till havs. Om den inte är större än vad den är kanske man tar den på en lastbil och gräver ner den i en soptipp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden