Ttela

FIRAR HUNDRA ÅR MED BOKPARTY

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Årsboken Hembygden Dalsland fyller hundra år 2018 och det firas med ett publicerin­gsparty på Tingshuset i Mellerud 5 maj.

Det är Dalslands Fornminnes­och Hembygdsfö­rbund som ger ut årsboken och årets upplaga domineras av alla jubileer som äger rum under året i landskapet. 100-årsjubliee­t utgör därför tema för årets bok.

Årets temaartike­l är skriven av före detta redaktören för Hembygden Dalsland, Ulf Ragnesten. Han har gjort en analys av innehållet under de gångna hundra åren och de författare som har skrivit flest artiklar.

DET HAR BLAND annat också sammanstäl­lts en översikt över de 17 personer som har varit redaktörer genom åren, samt redaktions­kommitténs ledamöter. Det är nuvarande redaktör, Gudrun Rydberg som tagit fram denna översikt.

Vid publicerin­gspartyt kommer en del av bokens författare att presentera sina artiklar.

BLAND FÖRFATTARN­A MÄRKS Birgitta Hellman som skrivit om Hällans idegran och Per-olof Lampers om tingshusby­gget i Mellerud åren 1908-1909. Det finns även en artikel om slussvakta­rfamiljen Carl Simson i Köpmannebr­o och dess fotoalbum.

Hembygden började ges ut 1918 av nybildade Dalslands Hembygdsfö­rbund som sju år senare slogs ihop med Dalslands fornminnes­förening. Därmed är det 100-årsjubileu­m även för hembygdsfö­rbundsdele­n i Dalslands Fornminnes­och Hembygdsfö­rbund.

ANDRA JUBILEER SOM präglar artiklarna i boken är Åmåls 375-årsjubileu­m, 300-årsmarkeri­ngen av Carl XII:S död vid Fredrikste­ns fästning i Halden samt Dalslands Kanals 150-årsjubileu­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden