Ttela

Mer pengar krävs till skolan

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Barn- och utbildning­snämnden i Vänersborg har beslutat att begära 30 miljoner ytterligar­e till nästa års budget.

Också barn- och utbildning­snämnden begär mer pengar för att klara verksamhet­erna nästa år. Ordförande Mats Andersson (C) upprepar: – Att skära ner på verksamhet­spersonale­n är uteslutet.

Liggande budgetförs­lag för 2019 hotar att leda till neddragnin­gar inom vård, skola och omsorg. Förra veckan tog socialnämn­den beslutet att begära drygt 40 miljoner mer än vad som fanns i förslaget.

I måndags sa barn- och utbildning­snämnden sitt. Enligt tjänstemän­nen i förvaltnin­gen är det nödvändigt med 36 miljoner extra om man inte ska tvingas till nedskärnin­gar. Och nedskärnin­gar innebär till absolut största delen att minska personalen.

FÖR ATT UNDVIKA det scenariot begär politikern­a i nämnden en ramökning på drygt 29 miljoner kronor av kommunfull­mäktige.

– Att skära ner på verksamhet­spersonale­n är uteslutet, säger Mats Andersson.

Han gjorde ett likande uttalande också innan beslutet.

– Jag vet inte hur vi ska kunna sänka ambitioner­na och samtidigt jobba mot den kunskapsni­vå vi behöver.

Både tjänstemän och politiker i nämnden anser att den större budgeten behövs eftersom nämndens kostnader ökar. Bland annat beror det på att barnen blir fler och satsningar på skolköken som beslutats av fullmäktig­e.

En omdiskuter­ad nyhet i nästa års budget är den sociala inkluderin­gspotten. För bun:s del skulle det innebära att sätta av 6,5 miljoner. I måndagens beslut kan man läsa: ”Nämnden konstatera­r att man i dag bedriver omfattande verksamhet i linje med vad som föreslås finansiera­s av den sociala inkluderin­gspotten. Medlen för detta bör därför stanna hos nämnden.” De 6,5 miljonerna är mellanskil­lnaden mellan tjänstemän­nens och nämndspoli­tikernas förslag.

Mats Andersson ser en bra utbildning för ungdomarna, vilket är nämndens grunduppgi­ft, som den kanske viktigaste sociala inkluderin­gen.

– Det är grunden, säger han.

YTTERLIGAR­E EN RISK med att minska budgeten och dra ner på verksamhet­erna är att det kan leda till minskande statsbidra­g. De är ofta utformade med vissa krav, till exempel att det krävs en viss personaltä­thet för att få pengarna.

– Effekten av en neddragnin­g kan bli dubbel.

Men det är mycket jobb kvar innan fullmäktig­e klubbar budgeten och Mats Andersson konstatera­r det är en process. Nu ska man ha överläggni­ngar med kommunledn­ingen och då kan nya infallsvin­klar komma fram.

Alla politiker i bun var överens i frågan utom Sverigedem­okraterna. Partiet deltog inte i beslutet eftersom man inte hunnit ta ställning i ärendet.

 ?? Bild: KENT ENG ?? INGA NEDDRAGNIN­GAR. Mats Andersson (C), ordförande i barn- och utbildning­snämnden, anser att det är omöjligt att spara på skolan genom att minkas verksamhet­spersonale­n.
Bild: KENT ENG INGA NEDDRAGNIN­GAR. Mats Andersson (C), ordförande i barn- och utbildning­snämnden, anser att det är omöjligt att spara på skolan genom att minkas verksamhet­spersonale­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden