Ttela

Torp vill växa men politiker är oeniga

UDDEVALLA: HOPPAS PLANLÄGGA FÖR BAUHAUS VÄSTER OM PLANTAGEN

- STEFAN KARLSSON 0522-99263 sk@bohuslanin­gen.se

NYHETER: Den externa handeln skulle inte få breda ut sig mer. Trots kommunens principbes­lut jobbar Torps ägare för att låta Bauhaus bygga nytt.

Trots att kommunen har satt ned foten om att inte låta Torp köpcentrum växa ytterligar­e – nu vill Thongruppe­n omvandla ytterligar­e åkermark till handelsyto­r. Detta med motivering­en att planerna fanns redan tidigare.

Diskussion­er ska ha förts med Bauhaus om en flytt till den obebyggda marken väster om Plantagen. ”... inget som vi alls känner till någonting om”, svarar kedjans marknadsch­ef Johan Saxne i ett mejl.

Men Håkan Pekkari, chef för Torp köpcentrum, ställer upp på intervju. Till att börja med klargör han att marken som det handlar om fanns med i ett tidigare planarbete och på en utställnin­gsskiss från 2011.

Det kan i sammanhang­et bli avgörande för Thongruppe­ns utsikter att ro iland med expansions­planerna. Sedan det förra planarbete­t lades ner har kommunfull­mäktige i Uddevalla nämligen satt ned foten genom att fatta beslut om att inte tillåta den externa handeln att växa mer till ytan. Mer kraft ska i stället läggas på centrum och stadskärna­n, hette det.

Vad tror du om möjlighete­rna att få igenom den expansione­n för Torp med tanke på principbes­lutet 2015?

– Det som är påbörjat kommer att bli av. Ungefär så sa politikern­a för några år sedan. Jag tror att det gäller fortfarand­e. Detta var faktiskt med redan när man planerade den infrastruk­tur som finns i dag, säger Håkan Pekkari.

Vad är strategin med att flytta Bauhaus till den sydvästra delen, om det nu blir så?

– Som sagt, detta är spåret just nu.

Inga beslut är formellt tagna. Men då skulle vi få volymhande­l samlat på den södra sidan och kunna skapa ett sammanhåll­et mer personalin­tensivt köpcentrum, kanske även med ”hopp och lek”, som jag brukar kalla det, på västra Torp. Tillsamman­s med Ikea och Östra Torps handelsomr­åde bildar det en helhet med tydligare uppdelning. Sedan ger det också fler jobb.

Hur ska ni fylla de ytorna om Bauhaus flyttar, det finns ju redan tomma lokaler i byggnaden intill?

– Intressent­er finns. Vilka det är kan jag inte gå ut med. Men jag har faktiskt skakat hand om 8 000 kvadratmet­er. Om Bauhaus blir kvar har vi också ett annat alternativ. Men de tomma lokalerna kommer att behövas tillfällig­t som under tiden som den stora ombyggnati­on som vi står inför pågår, även om ambitionen är att arbetet ska påverka handeln så lite som möjligt.

Borde ni inte snarare förbereda er för krympta handelsyto­r med tanke på konkurrens­en från e-handeln?

– E-handeln fortsätter att växa men kommer aldrig att slå ut vanlig handel. Vi har fortfarand­e en här- och nu-mentalitet. Därför tror jag att en del köpcentrum också kommer att fortsätta växa medan andra mindre väl fungerande centrum och handelsomr­åden kan få det betydligt svårare.

Du nämnde ”hopp och lek”, vad tänker du på då?

– Förutom butiker tror jag det är viktigt med aktivitete­r och upplevelse­r som inte är traditione­ll handel och som kan ha andra öppettider. Mer än 50 procent av alla våra besökare kommer från andra kommuner än Uddevalla och från kunderna är kraven på öppettider mycket större nu än förr. Vi har en fungerande infrastruk­tur och 3 200 parkerings­platser som inte används stora delar av dygnet. Så det handlar om att optimera det vi redan har.

Hur ser du på Uddevalla centrums chanser att klara sig i allt detta?

– Man skyller ofta på e-handeln eller på Torp, men inget av detta är egentligen problemet. Så här enkelt är det: den som håller i plånboken har också makten. Konsumente­rnas makt har aldrig varit större än idag. Butikerna måste ge den service som kunderna vill ha, anpassa sina öppettider och ha rätt grejer.

 ??  ?? FLYTTKEDJA. Håkan Pekkari uppger att det finns intressent­er för ledig yta i köpcentret om Bauhaus flyttar till mark väster om Plantagen som ännu inte är
FLYTTKEDJA. Håkan Pekkari uppger att det finns intressent­er för ledig yta i köpcentret om Bauhaus flyttar till mark väster om Plantagen som ännu inte är
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? planlagd.
Bild: LASSE EDWARTZ planlagd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden