Ttela

”Ung plus gammal blir trippelvin­st”

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

NYHETER: Kan 14-åriga extrajobba­re lösa en del av framtidens personalkr­is i omsorgen? Det debatterad­es i fullmäktig­e.

Ska tonåringar få sprida glädje i äldreomsor­gen, via extraarbet­e i ett privat företag? Loppet är inte kört för Kd-motionen.

Förslaget går ut på att Trollhätta­ns stad ska samarbete med företaget Ung Omsorg, vars affärsidé är att unga extrajobba­re kommer till äldreboend­en för att läsa högt ur tidningen, spela spel, ta med de boende ut på promenader och så vidare.

Redan innan motionen väcktes hade omsorgsnäm­ndens ordförande en träff med företaget, och fick en offert på hur verksamhet­en i Trollhätta­n skulle kunna se ut. 75–100 ungdomar i åldrarna 14–19 år skulle besöka 13 gruppbostä­der några timmar på helgen. Kostnaden skulle bli 1,5 miljoner kronor per år.

– Tyvärr har vi inte råd med det, på grund av det ekonomiska läget för omsorgsnäm­nden, sa ordförande Ann-christin Holgersson (S).

BEDROS CICEK TALADE sig varm för bifall.

– Tanken är att skapa lite skratt och glädje bland de äldre och extrajobb åt ungdomar. Dessutom är det en framtidsin­vestering – 30–40 procent av dem som jobbat i Ung omsorg söker sig till vårdutbild­ningar. KD fick stöd från M, C, L och SD. – Med en omsättning på tre miljarder borde det gå att skaka fram pengarna, tyckte Lasse Henriksen (SD).

– Får vi ungdomar intressera­de av vård och omsorg redan i åttan kanske de väljer det programmet på gymnasiet, sa Sofia Lindholm (C).

FAHIMEH NORDBORG (V) pekade på att ungdomar kan få en inblick i omsorgen via praktikmod­ellen Topp. Det tyckte Cecilia Gustafsson (M) var en dålig jämförelse.

– Topp handlar om studiebesö­k på en dag. Vi står inför en omfattande arbetskraf­tsbrist inom vård och omsorg – då är det här en investerin­g i framtiden.

Mattias Foldemark (V) vill inte se samarbete med ”käcka entreprenö­rer”.

– Vi kan driva det här i egen regi.

”Vi kan driva det här i egen regi”

MATTIAS FOLDERMARK (V)

RITA PAULSSON SVENSSON (L) gillar när ideologisk­a skillnader blir tydliga.

– Det finns ett alternativ till att höja skatten – det är att det blir fler företag som betalar skatt.

Fahimeh Nordborg gillar också ideologisk tydlighet.

– Det är därför vi sitter här, höger och vänster. Vi gillar inte privatiser­ing av vård och omsorg.

Dan Möllengård (-) ville avslå, även om han tyckte syftet var vällovligt.

– Det är länge sedan barnarbete avskaffade­s.

BEDROS CICEK MENADE att Ung omsorg kan införas på en eller två boenden, så att det inte blir så dyrt.

– Inte ens Göteborg har Ung omsorg på 13 enheter.

Efter mycket dividerand­e ställde sig alla partier bakom en återremiss, för att undersöka hur det funkar i det tiotal kommuner som anlitar företaget. Men för att få till ett test på några enheter krävs en ny motion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden