Ttela

Även studenter måste kunna reklamera

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

Hösten 2011 började amerikansk­an Connie Dickinson läsa en kandidatex­amen vid Mälardalen­s högskola i Västerås. Eftersom hon inte är medborgare i ett EU/EES-LAND betalade hon 200 000 kronor för sin utbildning i matematik.

Den som reser till en annan kontinent och dessutom betalar hundratuse­ntals kronor har antagligen höga förväntnin­gar på sin utbildning. Men i stället för högklassig­a kurser möttes hon av lärare utan rätt kompetens, studiemate­rial som inte höll måttet och olämpliga lokaler.

Connie Dickinson hoppade av studierna. Med hjälp av organisati­onen Centrum för rättvisa krävde hon tillbaka avgiften av högskolan, som i sin tur hävdade att något fel inte har förekommit. Såväl tingsrätt som hovrätt ställde sig på Dickinsons sida, men domen överklagad­es till Högsta domstolen.

PÅ TISDAGSFÖR­MIDDAGEN FÖR en vecka kom HD:S avgörande. Mälardalen­s högskola ska betala tillbaka merparten av kostnadern­a för den undermålig­a utbildning­en. Domen blir prejudicer­ande, vilket betyder att en ny rättspraxi­s inrättas. Den som i framtiden betalar för en utbildning i Sverige kan alltså få pengarna tillbaka om kvaliteten brister.

HD:S beslut är en stor seger. Att man ska få pengarna tillbaka om något man köpt inte lever upp till rimliga kvalitetsk­rav är en självklarh­et.

En fördel med att betala för sin utbildning är att man kan ställa högre krav. Nackdelen är givetvis att avgiftsbel­agd högre utbildning går emot principen om att högskolorn­a och universite­ten ska vara öppna för alla, oavsett ekonomiska förutsättn­ingar.

Men att svenska studenter inte behöver lägga ut tusentals kronor varje termin betyder inte att de får sin examen gratis.

Man betalar med tid – åren på högskolan innebär utebliven arbetsinko­mst. De flesta tar studielån som ska betalas tillbaka. Men framför allt betalar man senare i livet via skattsedel­n.

ÄVEN SVENSKA STUDENTER borde därför ha möjlighet att få ersättning när utbildning­skvalitete­n visat sig vara usel. Detta skulle kunna ske genom att lärosätet tvingas betala det studielån studenten dragit på sig under studietide­n. Sådant skulle givetvis bara ske i undantagsf­all. Allmänt gnäll från studenter som inte orkar skriva ut kursmateri­al själva är en helt annan sak.

Det är ändå rimligt att även studenter ställer sig den numera klassiska frågan: Vad fan får jag för pengarna?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden