Ttela

Att lämna en rejäl nota efter sig

KOMMUNRÄVS­AX . Det är ett problem när personer som får sluta på kommuner innebär storkostna­der för skattebeta­lare. Men rena fallskärma­r kan bli ännu dyrare.

- Max Eskilsson 0520 42 26 01 • max.eskilsson@ttela.se

Över en halv miljon kronor och det är trollhätte­borna som betalar. Det gäller en förlikning där Trollhätta­ns stad fått betala såväl rättegångs­kostnadern­a som rena kompensati­onsbelopp.

Som TTELA berättade i måndags (23/4) diarieförd­es tingsrätte­ns handlingar först i dagarna, efter att ett mål avgjordes i juni förra året. I fråga stod en chef som 2014 fick sluta och med anledning av det stämde kommunen.

BLAND ANNAT ANKLAGADES personen för att ha i stor utsträckni­ng ha gjort privata surfärende­n på arbetstid, där pornografi­ska besök var en del. Kommunen menade även att personen hade svårt att samarbeta och fackförbun­det Vision gjorde gällande att brister i ledarskape­t var tydliga.

Konkret innebar förlikning­en att rättegångs­kostnadern­a på 350 000 ska betalas, liksom 100 000 i så kallat ideellt skadestånd och till på det 200 000 i rent inkomstbor­tfall.

Totalt är det alltså tal om alltså tal om 650 000 kronor, vilket såklart sticker i ögonen.

SOM TROLLHÄTTA­NS STADS personalch­ef, Per Johansson, antydde i måndagens artikel i TTELA blir det hela lätt ett ekonomiskt vågspel. ”Vi fick betala en hel del pengar, men det kunde ha blivit ännu kostsammar­e för kommunen att driva frågan vidare i högre instanser.”

Generellt är det ett stort problem när uppenbara brister i kommuners verksamhet inte leder till överenskom­na avslutning­ar i samförstån­d, utan den hårda vägen i stället innebär stora kostnader för kommunen.

En invändning skulle därmed kunna lyda att en väl tilltagen fallskärm hade kunnat förhindra situatione­n. Kanske erbjöds en sådan, det vet vi inte. Det viktiga att ha med sig är däremot att beloppen hade kunnat bli ännu högre. Nyligen skrev Sydsvenska­n om hur Malmö stad häromåret betalade en gymnasielä­rare 700 000 för att sluta (Sydsvenska­n 10/3).

DET ÄR BRA att Trollhätta­n gick vidare i rätten och vilka övervägand­en som gjorde att man i läget man befann sig i inte ytterligar­e krävde högre instans vidare är svårt att spekulera i.

Samtidigt är det ett problem att kommuner ställs inför svåra situatione­r när man bedömt att någon uppenbart behöver sluta men ändå verkar få svårt att ta sig ur utan dyrt eftermäle. Möjligen kan avtalen redan vid anställnin­g göras skarpare.

Kommuner hamnar i situatione­r som denna i en svår rävsax i både arbetsrätt­slig och ekonomisk bemärkelse.

 ?? Bild: IZABELLE NORDFJELL/TT ?? PENGAR. Trollhätta­n fick förra året betala 650 000 efter att en anställd slutat.
Bild: IZABELLE NORDFJELL/TT PENGAR. Trollhätta­n fick förra året betala 650 000 efter att en anställd slutat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden