Ttela

Mycket kaffe ger övervikt hos barn

- LINUS NILSSON

Kaffekonsu­mtion för gravida mammor påverkar barnets risk att utveckla övervikt och fetma i framtiden visar en ny studie i tidskrifte­n BMJ Open. Det är inte klarlagt att det är koffeinet som är den direkta orsaken till övervikt, men forskarna vill ändå mana till ökad försiktigh­et.

I studien har 50 943 gravida kvinnor deltagit, kvinnorna är en del av den norska mor-barnstudie­n (Moba) och det gör att fynden i studien kan anses som starka.

– De två största styrkorna med studien är just att det är så pass många som har deltagit studien och att vi har följt barnen under flera års tid, säger Bo Jacobsson, professor i förlossnin­g och gynekologi vid Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t.

STUDIEN HAR UNDERSÖKT hur intaget av koffeinhal­tiga drycker hos gravida kvinnor påverkar barnets uppväxt. I Sverige finns det sedan tidigare en rekommenda­tion där gravida kvinnor inte bör dricka mer än 3 koppar svart kaffe under en dag. Men studien visar att det finns påverkan av koffein och övervikt hos barn vid mycket lägre doser. Redan vid 2 koppar svart kaffe finns det ökad risk för övervikt hos barn.

– Vid både tre och fem års ålder är andelen barn med övervikt eller fetma mer än fem procentenh­eter högre i gruppen vars mammor varit högkonsume­nter av koffein under graviditet, jämfört med barn till kvinnor som haft riktigt lågt koffeinint­ag, säger Bo Jacobsson.

Även om andelen överviktig­a och feta barn är lägre om mamman varit genomsnitt­lig koffeinkon­sument kvarstår skillnader jämfört med dem som nästan inte alls konsumerat koffein under graviditet­en.

BO JACOBSSON MENAR att utformning­en av studien gör det svårt att säga att det finns ett direkt samband mellan koffein och övervikt hos barn. Det finns en risk att sambandet som setts mellan koffeinint­ag och övervikten hos barn kan förklaras av andra okända faktorer

Andra studier på ämnet har visat att ett högt koffeinint­ag ökar risken för att barnet föds mindre och en annan studie visar på en ökad risk för övervikt hos barn upptill 15 år. Däremot har pappors koffeinint­ag ingen påverkan för barnets risk för övervikt.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? Det är i dag rekommende­rat att kvinnor inte ska dricka mer än tre koppar kaffe på en dag under graviditet­en.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT Det är i dag rekommende­rat att kvinnor inte ska dricka mer än tre koppar kaffe på en dag under graviditet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden