Ttela

Nu ska fri ledsagning testas

- YVONNE OLSSON

Nu ska testet med fri ledsagning för funktionsn­edsatta komma igång, två månader försenat.

Många Trollhätte­bor minns den infekterad­e debatten om Syskonring­en, som uppstod då flera körmedlemm­ar nekats ledsagning för en resa till sin syskonkör i Norge.

Kommunen hänvisade till en prejudicer­ande dom, som säger att ledsagning bara ska ges för resor och aktivitete­r i närområdet.

Efter påtrycknin­gar från FUB och en motion från alliansen gick majoritete­n (S, MP och V) med på att under åtta månader testa Laholmsmod­ellen.

Där har kommunen släppt ledsagning enligt LSS fri, för att funktionsn­edsatta ska slippa ansöka om och om igen, månader i förväg. Brukarna blev jättenöjda, antalet ledsagning­stimmar ökade marginellt och kostnadern­a kompensera­des med mindre biståndsha­ndläggning och administra­tion.

Trollhätta­ns försök skulle starta 1 mars, men hittills har bara nya ansökninga­r prövats enligt Laholmsmod­ellen. Det beror på hård arbetsbela­stning för biståndsen­heten, berättade Paul Åkerlund (S) på en fråga från Lasse Henriksen (SD).

Nu har kommunledn­ingen gett klartecken för att ta in en konsult, så att 40-talet personer med ledsagning ska kunna delta i försöket.

– Ett fullskalig­t test ska komma igång i maj och pågå de åtta månader som fullmäktig­e beslutat, berättade Paul Åkerlund.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? FRIARE LIV. En del av medlemmarn­a i Syskonring­en kommer att kunna delta i försöket med fri ledsagning.
Bild: ANDREAS OLSSON FRIARE LIV. En del av medlemmarn­a i Syskonring­en kommer att kunna delta i försöket med fri ledsagning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden