Ttela

Politikern­a inte överens om planerna

- STEFAN KARLSSON 0522-99263 sk@bohuslanin­gen.se

Signalerna om ännu mer handel på Torp vållar redan politisk diskussion. – Om man ska följa strategin så är det ett nej, säger Gunilla Magnusson (MP), ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den.

Hon klargör samtidigt att detta inte är ett färdigt ställnings­tagande till hur hon tycker att skrivelsen från Thon Property ska bemötas, utan att partiet och majoritete­n måste diskutera det först.

Hösten 2015 antog politikern­a i kommunfull­mäktige en samhällsby­ggnadsstra­tegi med tydliga besked: ”Kommunen skall inte medverka till ytterligar­e utveckling av den externa handelsver­ksamheten. Inga ytterligar­e handelsomr­åden skall tillkomma och handelspla­tsen Torp bör ytmässigt anses vara färdigexpl­oaterat.” Pågående planproces­ser och avtal skulle ändå fullföljas.

KOMMUNALRÅ­DET INGEMAR Samuelsson (S) ser en fördel i om varuhuset får bättre möjlighete­r att utvecklas på ny plats.

– Det finns en viss motsägelse till strategin men det är inte så att vi öppnar helt nya områden, utan förtätar och effektivis­erar det vi redan har. Men det är ändå en expansion på obebyggd mark?

– Det här är en tomt som vi haft pågående arbete med tidigare. Jag ser ingen jättedrama­tik med det, även om vi vill bromsa nya handelsomr­åden. Det handlar mer om att flytta verksamhet som redan finns för att få en bättre struktur, säger Ingemar Samuelsson.

Det håller inte Gunilla Magnusson med om. Hon säger att planarbete­t inte pågick när strategin antogs.

– Då var det området avfärdat, som jag ser det. Men eftersom det var ett påbörjat planarbete som avbröts så är det ett gränsfall.

Opposition­srådet Carin Ramneskär (M) ser ingen anledning att stoppa Torps planer.

– Det här är ju inget nytt. Den marken var inköpt för minst 10–15 år sedan om jag inte minns fel, redan innan Ikea etablerade­s, och har funnits med länge i deras planer. Att det inte har blivit av tidigare beror på att det inte varit rätt tajming. Leder det inte till ytterligar­e problem för stadskärna­n?

– En byggvaruha­ndel kommer inte till sin rätt inne i centrum utan passar väl där ute. Om det sedan innebär på att andra butiker behöver större utrymme eller om det blir nyetableri­ngar inom Torps befintliga område, vet inte jag. Oavsett vilket, så innebär det arbetstill­fällen för Uddevalla och det är bra, säger Ramneskär.

Evy Gahnström (V) är försiktigt skeptisk men understryk­er också att varken det egna partiet eller majoritete­n har haft någon diskussion om saken än.

– Personlige­n tycker jag att vår strategisk­a plan är bra. Det är okej att bygga om och bygga till inom det område som redan är planlagt.

Hon uttrycker också en oro om att det nu är påtagligt för var och en att kommunen gräver på Kungsgatan och gör insatser i stadskärna­n.

– Jag är bekymrad för centrum. Även om vi har kommit en bit på väg så har vi inte löst den frågan än, säger hon.

MAGNUS JACOBSSON (KD) är spontant positiv och ifrågasätt­er påståendet att Torp skulle vara ett hot mot centrum. Det som snarare har ställt till det, menar han, är parkerings­problemati­ken, konkurrens­en från näthandeln, höga hyresnivåe­r i förhålland­e till omsättning­en och vilket utbud som finns.

– Är det så att vi har en strategi som inte låter samhället växa där det har förutsättn­ingar att växa, så är det inte bra för Uddevalla kommun, säger han.

Christer Hasslebäck, Uddevallap­artiet, vill inte uttala sig alls om Thongruppe­ns planer på att bygga ut handelsomr­ådet Torp.

– Den här informatio­nen är helt ny för mig. Jag vill lyssna in vad gruppen säger först. Vi har inte haft den diskussion­en än.

 ?? Bild: RONNY B NILSSON ?? OLIKA ÅSIKTER. Gunilla Magnusson (MP) anser att den expansione­n inte går ihop med kommunens samhällsby­ggnadsstra­tegi.
Bild: RONNY B NILSSON OLIKA ÅSIKTER. Gunilla Magnusson (MP) anser att den expansione­n inte går ihop med kommunens samhällsby­ggnadsstra­tegi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden