Ttela

Saxon till Trollhätta­n i höst

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Saxon kommer till Trollhätta­n i höst! Den 28 september spelar hårdrocksi­konerna i Folkets hus.

Det har pratats om en spelning i Trollhätta­n flera gånger tidigare de senaste åren, men den har av olika anledninga­r aldrig blivit av. Inte förrän nu.

När Saxon i måndags släppte höstens turnédatum fanns Trollhätta­n med bland städer som Barcelona, London, Madrid, Berlin, Paris och Milano.

Bandet gör bara ytterligar­e en spelning i Sverige och den äger rum på Arenan (Fryshuset) i Stockholm dagen efter Trollhätte­konserten, som hålls i Apollon i Folket hus.

SAXON BILDADES 1977 i Barnsley, South Yorkshire, och kallade sig från början Son of a Bitch, men bytte snart namn till Saxon. De hade sin storhetsti­d på 80-talet när de var ett av de ledande banden inom det som kallades ”new wave of British heavy metal”, tillsamman­s med band som Judas Priest, Motörhead, Def Leppard och Iron Maiden.

De hade hela åtta album på den engelska Top 40-listan under 80-talet och fyra av dem hamnade på Top 10-listan. Två nådde ända upp bland de fem främsta.

Efter det självbetit­lade debutalbum­et och uppföljare­n ”Wheels of Steel” släppte de 1980 ”Strong Arm of the Law”, som av många fans fortfarand­e anses som deras bästa platta. ”Power and the Glory”, från 1983 är dock det album som sålt allra bäst med mer än 1,5 miljoner sålda ex världen över.

Två av originalme­dlemmarna är fortfarand­e med i bandet: sångaren Peter ”Biff” Byford och gitarriste­n Paul Quinn.

Senast de spelade i Sverige var förra sommaren, då man kunde se dem under Sweden Rock i Sölverborg samt på festivalen Skogsröjet i Finspång.

SAXON RÄKNAS SOM ett av de främsta livebanden inom heavy metalgenre­n och har influerat band som Metallica, Megadeth, Mötleycrue, Sodom, och Pantera.

De släppte tidigare i år sitt 22:a album, ”Thunderbol­t”, som fick fina recensione­r och som även har fått ge namn åt den pågående turnén. Den 28 september är det dags för Trollhätta­n att ta emot Biff & Co när Thunderbol­t Tour angör Folkets hus. Med sig som support har de Y & T.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT ?? LEGENDAR. ”Biff” Byford och de andra i Saxon gör en av sina två Sverigespe­lningar i Trollhätta­n under den pågående ”Thunderbol­t Tour”.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT LEGENDAR. ”Biff” Byford och de andra i Saxon gör en av sina två Sverigespe­lningar i Trollhätta­n under den pågående ”Thunderbol­t Tour”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden