Ttela

Kungligt prisad för mjölken

HJÄRTUM: GULDMEDALJ AV KUNGEN EFTER 23 ÅRS FELFRI MJÖLK

- ALICE ERIKSSON 0520-42 26 00 alice.eriksson@ttela.se

Gustaf Hermansson bytte industrijo­bbet mot livet som mjölkbonde. Förra veckan fick han och frun Ann-sofi, ta emot den finaste utmärkelse­n – 23 års felfri mjölk belönades med en guldmedalj av Lantbrukar­nas riksförbun­d och kung Carl XVI Gustaf.

Gustaf och Ann-sofi Hermansson har dedikerat sitt gemensamma yrkesliv åt mjölken. I det stillsamma samhället Sollum, omringat av naturen, är deras hem tillika arbetsplat­s beläget.

De har i dag ett 60-tal kor på sin gård som hjälpt dem att nå guldmedalj­en.

DET VAR INGEN självklarh­et att Gustaf skulle bli mjölkbonde. 1975 var året då han tog över sin fars verksamhet på bondgården. Platsen där växte han växte upp, med djur i sin närhet och hans släkt haft sina rötter sedan 1700-talet.

– Min far gick bort hastigt och då bestämde jag mig för att prova på livet som lantbrukar­e. Sedan kom du in i bilden på 80-talet, säger Gustaf och nickar med ett leende mot Ann-sofi.

– När jag tog över verksamhet­en, så tänkte jag att när jag fyller 50 ska jag avveckla det här. Den gränsen har hela tiden flyttats fram.

DET VAR FÖRRA måndagen som Gustaf och Ann-sofi fick motta priset av kung Carl XVI Gustaf för att ha producerat förstklass­ig mjölk i över två decennium. En prestigefy­lld utmärkelse, då mjölken kontroller­as ofta och marginaler­na för att klara gränsen för felfri mjölk är snäv. Under 23 år har korna mjölkats minst 16 800 gånger och 1 500 provtagnin­gar avklarats med framgång.

– Det är tuffa krav, som bara blivit tuffare med åren. Det räcker med en provtagnin­g som inte uppnår gränsen så är det kört det året, säger Ann-sofi.

CEREMONIN HÖLLS i Svenska Läkaresäll­skapets hus i Stockholm, där 28 medaljer delades ut. Dagen innehöll ett fullspäcka­t schema med flera aktivitete­r.

– Klockan kvart i nio på morgonen skulle vi vara färdiga och festklädda att gå till Läkarsälls­kapets hus. Sedan fick vi öva hur man skulle bära sig åt när man träffar kungaparet. Att få se kungafamil­jen var en speciell händelse, säger Ann-sofi och fortsätter:

– Sedan blev det lunch på Skansen och en rundtur i Stockholm. Vädret var helt fantastisk­t.

ATT PRODUCERA FELFRI mjölk är en process där flera komponente­r inverkar. Djurens mat och kvaliteten på vattnet är faktorer som spelar in, liksom temperatur­en där korna vistas. Även mjölkens fryspunkt måste vara den rätta, under eller lika med -0,510° C. Gustaf berättar att Sollums gård har många naturliga förutsättn­ingar för att lyckas med sin produktion.

– Vi har naturliga bäckar här. Man ska aldrig dricka vatten som står stilla, man ska dricka vatten som rör sig – så är det för både djur och människor. Att korna trivs och mår bra är minst lika viktigt.

– Ett djur som inte trivs producerar inte på samma vis. Man kan inte tvinga fram mjölken.

”Det är tuffa krav, som bara blivit tuffare med åren. Det räcker med en provtagnin­g som inte uppnår gränsen så är det kört det året.”

ANN-SOFI

DET BÄSTA MED deras nuvarande jobb beskriver Gustaf är naturens närvaro och den ansvarsbun­dna friheten som bondeyrket innebär.

– Att kunna få arbeta ute i naturen och följa årstidsväx­lingarna är få förunnat, säger Gustaf.

– Men även att arbetsplat­sen är precis utanför dörren, inflikar Annsofi.

 ??  ?? FRIHET. Den ansvarsbun­dna friheten och närheten till naturen är det bästa med bondeyrket enligt Gustaf Hermansson.
FRIHET. Den ansvarsbun­dna friheten och närheten till naturen är det bästa med bondeyrket enligt Gustaf Hermansson.
 ??  ?? GLÄDJE. Gustaf och Ann-sofi Hermansson har hunnit fira medaljen - både en och två gånger.
GLÄDJE. Gustaf och Ann-sofi Hermansson har hunnit fira medaljen - både en och två gånger.
 ??  ?? MJÖLK. Att producera förstklass­ig mjölk är en process som inte lämnar utrymme för många fel.
MJÖLK. Att producera förstklass­ig mjölk är en process som inte lämnar utrymme för många fel.
 ??  ?? GULD. 23 års felfri mjölk belönades med en guldmedalj.
GULD. 23 års felfri mjölk belönades med en guldmedalj.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden