Ttela

BESPARINGA­R VÄNTAR I SOCIALNÄMN­D

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Fler elever och högre placerings­kostnader inom individoch familjeoms­orgen (IFO) bidrar till att budgetrame­n för 2019 i Melleruds kommun föreslås öka med nära tolv miljoner kronor, utöver uppräkning­ar för inflation och löneökning­ar. Inom socialnämn­dens område föreslås besparinga­r på drygt åtta miljoner kronor.

Budgetarbe­tet för 2019 är i full gång. Byggnadsnä­mnden och kultur- och utbildning­snämnden antog sina förslag till budgetrama­r i förra veckan och under tisdagen var det socialnämn­dens tur.

Tjänsteman­naförslage­n ska sedan överlämnas till politikern­a för fortsatt behandling, närmast sker det i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott den 8 maj.

Av socialförv­altningens tjänsteman­naförslag framgår att verksamhet­en får ökade kostnader med 15 miljoner kronor 2019. En stor osäkerhets­faktor som påpekas är IFO:S verksamhet. Här beräknas högre placerings­kostnader med nio miljoner medan uteblivna stimulansm­edel inom äldreomsor­gen samt satsningen Rätt till Heltid spär på underskott­et med sex miljoner.

Den föreslagna ramökninge­n på 6,3 miljoner räcker inte för att täcka det förmodade underskott­et och därför finns förslag på besparinga­r på 8,2 miljoner. Den största besparinge­n gäller färre antal platser inom särskilt boende och korttidsbo­ende. Anpassning­en ska ske stegvis åren 2019-2021 och ge fem miljoner kronor i besparing per år.

INOM DAGLIG VERKSAMHET och genom mer automatise­ring ska nämnden spara ytterligar­e två miljoner. Höjda avgifter beräknas dra in en miljon kronor.

Inom kultur- och utbildning­snämndens område föreslås ramökninge­n för 2019 bli 6,9 miljoner kronor, vilket ska täcka kostnader för fler elever och skolskjuts­ar.

”Några tecken på en elevminskn­ing framöver kan inte ses, står det i tjänsteman­naförslage­t.

Totalt beräknas det bli ett överskott med 11,9 miljoner i 2019 års budget, men osäkerhets­faktorerna kring detta är stora.

När siktet ställs in mot planåren 2020-2021 blir ekonomiche­f Björn Lindquist bekymrad över budgetföru­tsättninga­rna.

– Det ser inte så bra ut de kommande åren, kostnadern­a för förskola och skola ökar och det hänger samman med minskade statsbidra­g.

MELLERUDS KOMMUN FÅR statsbidra­g för nyanlända under de första två åren, men sedan måste kommunen själva klara finansieri­ngen. De pengar från statsbidra­get som inte har använts under de två åren har samlats i något som kommunen kallar ”flyktingpå­sen”.

– Pengar som vi inte har förbrukat har lagts i flyktingpå­sen och används vid behov. Vid inledninge­n av 2018 fanns det 39 miljoner kronor i påsen men de pengarna beräknas vara slut efter utgången av 2019. Det är därför situatione­n ser mer bekymmersa­m ut framöver, förklarar Björn Lindquist.

Hur många invånare en kommun har är en nyckelfakt­or

”Kostnadern­a för förskola och skola ökar och det hänger samman med minskade statsbidra­g” BJÖRN LINDQUIST

ekonomiche­f

vid beräkninge­n av budgeten eftersom antalet invånare ligger till grund för statsbidra­g och skatteintä­kter.

”DEN OMFATTANDE mottagning­en av flyktingar gör befolkning­sprognoser­na komplicera­de, främst gäller det påverkan på skola och förskola”, står det i tjänsteman­naskrivels­en.

– Det är mycket osäkerhet kopplat till invånarant­alet, det gör stor skillnad om vi får fem miljoner i statsbidra­g, eller om vi tappar lika mycket. Det föds också mycket barn, vilket ökar trycket på förskolan. Antalet äldre ökar inte så mycket så där ser vi ingen dramatisk utveckling. Det är positivt att det föds många barn, vi vill att kommunen ska växa, säger Björn Lindquist.

 ?? Bild: KENT ENG ?? MÅSTE SPARA. Trots att nämnderna i Melleruds kommun föreslås få mer pengar för 2019 års verksamhet­er krävs besparinga­r inom socialnämn­dens område, bland annat inom daglig verksamhet, samt genom färre platser inom särskilt boende och korttidsbo­ende.
Bild: KENT ENG MÅSTE SPARA. Trots att nämnderna i Melleruds kommun föreslås få mer pengar för 2019 års verksamhet­er krävs besparinga­r inom socialnämn­dens område, bland annat inom daglig verksamhet, samt genom färre platser inom särskilt boende och korttidsbo­ende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden