Ttela

Nya asylsökand­e till Restad gård

NYHETER: Trots att antalet asylsökand­e i Migrations­verkets system minskar flyttar det in nya till Restad gård. Och flytten mellan olika boenden är ytterligar­e ett stressmome­nt för redan utsatta människor.

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Trots att antalet asylsökand­e har sjunkit de senaste åren bor många kvar på Restad gård i Vänersborg. – Migrations­verket har en omöjlig uppgift på grund av personalne­ddragninga­rna. Frågan är vem ska göra jobbet, säger Marianne Barrljung på Röda korset.

”Migrations­verket har en omöjlig uppgift på grund av personalne­ddragninga­rna. Frågan är vem ska göra jobbet och hur resultatet blir.”

MARIANNE BARRLJUNG

Röda korsets Vänersborg­skrets

Eftersom antalet asylsökand­e till Sverige har minskat sedan 2015 har Migrations­verket sagt upp personal och stängt asylboende­n. Men på Restad gård bor det fortfarand­e runt 1 000 personer. I början av den här veckan kom en grupp på runt 20 från Svenshögen och nu har ytterligar­e 20 kommit.

– Migrations­verket har en omöjlig uppgift på grund av personalne­ddragninga­rna. Frågan är vem ska göra jobbet och hur resultatet blir, säger Marianne Barrljung från Röda korsets Vänersborg­skrets.

RÖDA KORSET HAR blivit tillfrågad­e av Migrations­verket om de kan vara med när nykomlinga­rna från andra asylboende­n anländer på Restad gård.

– Vi fungerar som ett stöd till Migrations­verket. Men de människorn­a som kommer nu mår mycket sämre, de är utvisnings­hotade och har väntat i flera år. En hel del av dem är traumatise­rade, man mår inte mentalt bra. Den gruppen kan inte Röda korset ansvara för. Vi fixar det praktiska, vi är ett stöd, säger Marianne Barrljung.

JOHAN REXHAG, CHEF för Migrations­verkets mottagning­senhet i Vänersborg, säger:

– Vi har ett samarbete. De har sin verksamhet här och den uppskattar vi. Men de i är inte inne och gör vårt jobb. Men det är en besvärlig situation att byta boende, de som kom från Svenshögen har kanske bott där ett år, säger han.

Antalet asylsökand­e i Migrations­verkets system minskar och runt om i Sverige avvecklas boenden.

– Vi får färre och färre asylsökand­e i vårt system. De kommunplac­eras eller avvisas och då avvecklar vi platser.

SAMTIDIGT SKER EN koncentrat­ion till vissa platser och Restad gård är en av dem. I dag bor några hundra färre där än till exempel förra året.

– Det blir inte fler här, utan snarare färre. Men det kan komma asylsökand­e från vilka boenden som helst i Sverige. Och alla som flyttade från Svenshögen kom inte hit, säger Johan Rexhag.

Samtidigt göra sig Migrations­verket av med anställda.

– Vi håller på att dra ner på personal. Nu är vi runt 40 personer, säger Johan Rexhag.

Men eftersom Migrations­verkets lägenheter runt om i hela Fyrbodal avvecklas spara personalen tid när de inte behöver åka så långt. Klarar ni av verksamhet­en? – Ja, det gör vi. För närvarande gör vi det, säger Johan Rexhag.

 ??  ??
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? MÅR DE SÄMRE. Marianne Barrljung menar att de människor som kommer nu mår mycket sämre.
Bild: STEFAN BENNHAGE MÅR DE SÄMRE. Marianne Barrljung menar att de människor som kommer nu mår mycket sämre.
 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? FLYTTAR IN. Trots att antalet asylsökand­e i Migrations­verkets system blir allt Svenshögen i början av veckan.
Bild: NIKLAS JOHANSSON FLYTTAR IN. Trots att antalet asylsökand­e i Migrations­verkets system blir allt Svenshögen i början av veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden