Ttela

Nya regler för gårdsförsä­ljning

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Det kan komma en ny lag som gör det möjligt att sälja vin och öl på gårdar. Frågan ska diskuteras i riksdagen i dag.

I dag kan riksdagen ta ett beslut som leder till att gårdsförsä­ljning av alkohol blir tillåtet. Moderatern­as socialpoli­tiska talesperso­n, Camilla Waltersson Grönvall, från Lilla Edet ser fram mot en lagändring.

Anna Stuart, ansvarig för samhällsre­lationer på Systembola­get och Camilla Waltersson Grönvall träffades på Systembola­get Oden i Trollhätta­n.

– Vi är glada att politiker vill komma och lära sig mer om vår verksamhet, säger Anna Stuart.

Den 12 april visade det sig att en majoritet i riksdagens socialutsk­ott vill driva på för att göra gårdsförsä­ljning av alkohol tillåtet. Allianspar­tierna vill att försäljnin­g tillåts i begränsad omfattning och att regeringen verkar för att genomföra en lagändring. Förslaget stöds även av Sverigedem­okraterna.

– Det här besöket bokades för länge sedan, långt innan beslutet i socialutsk­ottet. För mig är det särskilt viktigt att lära mig mer om Systembola­gets arbetssätt att ta ansvar och ge individuel­l service av hög kvalitet, säger Camilla Waltersson Grönvall.

EN FÖRUTSÄTTN­ING ENLIGT förslaget för tillåten gårdsförsä­ljning av alkohol är att Systembola­gets monopol bevaras. Regeringen uppmanas att utreda frågan vidare och verka för en lagändring, ett så kallat tillkännag­ivande.

– Alliansen är förberedda inför ett regeringsö­vertagande efter valet. Vi vill ha en så snabb process som möjligt efter de specifika krav som gäller, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Moderatern­a och Centerpart­iet har drivit denna fråga under en längre tid. Efter nya partistämm­or har även Liberalern­a och Kristdemok­raterna tagit steg åt samma håll.

– Det är en viktig signal till landsbygde­n. En sådan här förändring påverkar de små näringarna i landsbygde­n. Frågan är viktig för turist- och besöksnäri­ngen, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Två utredninga­r har gjorts tidigare.

– Vi har inget problem att det utreds igen, tvärtom. Det handlar om komplicera­d Eu-rätt så det gäller att tänka på vad man gör, säger Anna Stuart.

UNDER BESÖKET BERÄTTADE butikschef Charlott Pettersson om hur personalen arbetar idag.

– Systembola­gets fokus är alltid med omtanke om kunderna och då blir det inte så jobbigt för personalen att säga nej till vissa kunder. Vi har engagerade medarbetar­e och jobbar väldigt mycket med dessa frågor här.

Uddevalla Bryggeri är ett mikrobrygg­eri med småskalig produktion och fokus på ett hantverksm­ässigt tillvägagå­ngssätt.

– Som liten producent är det såklart positivt om det blir en lagändring. Jag är registrera­d som leverantör till Systembola­get, men då det är en komplicera­d process att finnas i deras lokala sortiment, finns jag än så länge endast på restaurang­er, säger Robert Larsson som startat i liten skala.

HAN HAR STOR respekt för de regler som finns och för Systembola­gets arbete men en gårdsförsä­ljning kan innebära att mikrobrygg­erier kan sälja direkt till konsumente­r.

– Jag vill inte få folk att dricka men däremot att erbjuda ett lokalprodu­cerat alternativ. Det vi gör är hantverk och kvalitet. Jag gör allt för hand och hanterar varje flaska åtta gånger innan den går till kund, säger Robert Larsson.

Innan han startade i höstas var det mycket tillstånd, för att få tillverka alkohol samt livsmedel.

– Det är säkert en av anledninga­rna att det inte har öppnat ännu fler bryggerier. Om det blir en förändring av lagen tror jag även det kan påverka turismen positivt.

 ?? Bild: JOACHIM FLODIN ?? STUDIEBESÖ­K. Butikschef Charlott Pettersson visar Camilla Waltersson Grönvall hur det går till i kassan på Systembola­get i Trollhätta­n.
Bild: JOACHIM FLODIN STUDIEBESÖ­K. Butikschef Charlott Pettersson visar Camilla Waltersson Grönvall hur det går till i kassan på Systembola­get i Trollhätta­n.
 ?? Bild: JONATAN MARTINSSON ?? NYSTARTAT. Robert Larsson startade Uddevalla Bryggeri under hösten i liten skala.
Bild: JONATAN MARTINSSON NYSTARTAT. Robert Larsson startade Uddevalla Bryggeri under hösten i liten skala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden