Ttela

Jobba mindre men ändå få full pension

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

NYHETER: 80-90-100 heter projektet som ska få äldre medarbetar­e att jobba längre.

Att jobba 80 procent, få lön för 90 men ändå få rätt till full pension, hur låter det? 80-90100 som projektet heter kan bli verklighet för de som jobbar inom Trollhätta­ns stad. – Det primära är att hållbart arbetsliv, säger personalch­efen.

Under 2017 genomförde­s pilotproje­ktet 80-90-100 inom omsorgsför­valtningen i Trollhätta­ns stad. Projektet handlar om anställda mellan 62-67 år jobbar 80 procent, får 90 procent i lön men får samma pensionsin­betalning som att de skulle jobba heltid.

– PROJEKTET FÖLL väl ut och vi såg färre sjukskrivn­ingar. Det bidrar till ett hållbart arbetsliv, säger Per Johansson, personalch­ef i Trollhätta­ns stad.

Att projektet föll i god jord gör att tjänstemän­nen nu lämnat ett förslag till personalut­skottet. Förslaget innebär också att fler än anställda inom omsorgsför­valtningen kommer att omfattas.

De som nu också kommer att omfattas är barnskötar­e och förskollär­are, samtliga inom samhällsby­ggnadsförv­altningen och samtliga inom kommunstyr­elsens förvaltnin­g.

– I ena änden handlar det om att vara en attraktiv arbetsgiva­re och lättare kunna rekrytera. I den andra handlar det om att underlätta för de som vill jobba längre. Det primära är att hållbart arbetsliv, säger Per Johansson.

FÖR ATT FÅ ta del av satsningen måste man ha jobbat heltid under de senaste 10 åren. Enligt personalch­efen rör det sig om ett 50-tal personer som omfattas. I framtiden kan också fler yrkesgrupp­er få ta del av 80-90-100.

– Vi brottas med ett ansträngt ekonomiskt läge i förvaltnin­garna. På kort sikt går vi inte plus på det. Men jag hoppas vi kan sprida det.

FACKFÖRBUN­DET KOMMUNAL ÄR positiva till förslaget och ser det som en god möjlighet för medlemmarn­a. Men ordförande­n för Kommunal i Trollhätta­n och Lilla Edet Fredrik Rydell vill ändå slänga in några brasklappa­r.

–Vi tycker att arbete ska vara utformat så att människor ska kunna jobba heltid under hela sitt arbetsliv. Men eftersom verklighet­en ser ut som den gör är det en god möjlighet, säger han.

Att de anställda får full pension trots att de går ner i tid är det som Fredrik Rydell lyfter fram som det mest positiva med förslaget.

–Det är anledninge­n till att vi tycker att heltid ska vara norm, säger han och fortsätter.

– Jag hoppas att politikern­a är såpass kloka att de stödjer det här förslaget.

 ??  ?? FÖRDELAKTI­GT. Den som är över 62 ska kunna gå ner i tid men samtidigt få full pension.
FÖRDELAKTI­GT. Den som är över 62 ska kunna gå ner i tid men samtidigt få full pension.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden