Ttela

Liberalern­a måste våga bli mer spetsiga

- SVEND DAHL Liberala Nyhetsbyrå­n

PARTIVÄGVA­L . Liberalern­a blöder kärnväljar­e. Sedan 2014 har stödet bland akademiker­facket Sacos medlemmar, den grupp där partiet av tradition är starkast, minskat från 12 procent till knappt sju, enligt SCB:S partisympa­tiundersök­ning. Med få kärnväljar­e och ett opinionsst­öd på mellan fyra och fem procent löper L en reell risk att trilla ur riksdagen i september.

Ett litet parti utan statsminis­terkandida­t får inget gratis i en valrörelse, utan måste på egen hand förmå fånga väljarnas uppmärksam­het.

EN ALLMÄN ÖNSKAN att försvara det liberala samhället kommer emellertid inte att göra L unikt i väljarnas ögon. Uppgiften L gjort till sin paroll är däremot högst reell. Friheten, eller det samhälle liberaler under 100 års tid steg för steg förverklig­at, måste försvaras. Det är ytterst vad flera av dagens största samhällspr­oblem handlar om.

Att bekämpa religiösa och etniska parallells­amhällen handlar om att vara stolt över hur det svenska samhället präglas av liberala, sekulära och feministis­ka värderinga­r.

Liberalern­as självklara roll i politiken borde vara att leverera de skarpaste förslagen för att slå vakt om det liberala Sverige som de allra flesta identifier­ar sig med. Förslaget om obligatori­sk förskola för nyanländas barn, som presentera­des förra veckan, är ett exempel på en sådan reform som skulle ge barn chansen att tidigt ta steget in i det svenska samhället.

TYVÄRR ÄR DET just när försvaret av friheten lämnar det allmängilt­iga som problemen ofta infinner sig för L. Den har inte minst blivit tydligt i fråga om det integratio­nspolitisk­a program som partiet antog hösten 2016, och som understryk­er hur lyckad integratio­n handlar lika mycket om värderinga­r som om låga trösklar in på arbetsmark­naden.

Kanske spökar en rädsla för att sticka ut eller för att provocera. Som den förre partiledar­en Lars Leijonborg skriver i sina memoarer har liberaler nämligen “ofta en tendens att se mera risker än möjlighete­r” när det hettar till i debatten.

I succévalet 2002 vågade man stå fast och driva förslaget om språkkrav för medborgars­kap, som var populärt bland många väljare samtidigt som det fick politiska motståndar­e att rasa. Liberalern­a måste hitta dit igen. Det är fem månader kvar till valet.

Stolta anor och ideologisk­a traditione­r, som liberaler med rätta talar om, garanterar inte några riksdagsma­ndat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden