Ttela

Så kan unga lockas till framtidens jobb

NYTÄNK . Kd-förslaget om unga extrajobba­re för våra äldre återremitt­erades. Trollhätta­ns stad bör gå i bräschen för idén för både ungas och äldres skull.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Har vi råd att låta våra unga göra meningsful­la aktivitete­r med våra äldre? Frågan om helgtjänst­göring för unga inom äldreomsor­g dominerade tveklöst måndagens möte med kommunfull­mäktige i Trollhätta­n.

Företaget Ung Omsorg var från början ett Uf-projekt men har i dag samarbete med hela tio svenska kommuner och stora vårdföreta­get Vardaga är huvudpartn­er.

VERKSAMHET­EN GÅR UT på att låta unga i ungefär åldersspan­net 14-19 år ägna sig åt sociala aktivitete­r på äldreboend­en och det är tal om ett rent extrajobb. Tanken blir därmed att de äldre får en bättre tillvaro samtidigt som unga får möjlighet till ett omhänderta­gande extrajobb som kan ge mersmak inför framtiden. Administra­tionen kring anställnin­g och lön sköts av Ung Omsorg, som fakturerar kommunerna som ingår i samarbetet.

Motionen som behandlade­s i måndags, inskickad av Kristdemok­raternas Bedros Cicek och Maria Nilsson, går ut på att ”se över möjlighete­rna till samarbete med Ung Omsorg” för Trollhätta­ns del.

I CENTRUM FÖR fullmäktig­edebatten stod kostnadsbi­lden. Förra våren ska omsorgsnäm­ndens ordförande ha träffat företaget och ha fått ett kostnadsfö­rslag på 1,5 miljoner årligen.

Det var denna summa som fick majoritete­n att först argumenter­a för att Trollhätta­n inte har råd, när området redan är konstnadst­ungt som det är. Efter en lång debatt blev resultatet oväntat nog inte det avslag som kommunstyr­elsen först föreslagit.

Fullmäktig­e begärde i stället till slut i enighet en återremiss där tjänstemän nu får se närmre på hur det har fungerat i kommuner som redan ingår. Prissumman lär när det blir aktuellt, som i många andra sammanhang, kunna bli en förhandlin­gsfråga med företaget. Dessutom bör det rimligen gå att flexibelt först införa det på ett begränsat antal enheter för att se hur det faktiskt visar sig fungera här.

Samtidigt är spontan skepsis förståelig. Omsorgsver­ksamheten är redan hårt ekonomiskt pressad och de nya personerna som skulle föras in kommer inte på något sätt avlasta befintlig personal utan blir uttalat ett ytterligar­e tillskott. Rekryterin­gsutmaning­en till välfärdsyr­ken framöver är däremot reell och detta tänk kan vara ett viktigt led i det arbetet.

FÖRSLAGET KAN BLI ett sätt att kombinera ungt företagand­e med kommunens eget långsiktig­a arbete för just framtidsre­krytering. Då kan konkreta vägar som ger insyn i hur det går till redan som ung, till exempel innan gymnasieva­let görs, bli en ovärderlig metod för att väcka ungas intresse.

När ärendet återigen kommer upp bör politikern­a brett ta stegen vidare mot ett införande.

 ?? Bild: JESSICA GOW / TT ?? ÄLDREBOEND­E. En Kd-motion vill ha unga extrajobba­re på plats.
Bild: JESSICA GOW / TT ÄLDREBOEND­E. En Kd-motion vill ha unga extrajobba­re på plats.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden