Ttela

”Fack ska inte ta politiska beslut”

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Dan Möllengård (-) ifrågasatt­e sammansätt­ningen av bostadsbol­aget Eidars styrelse, närmare bestämt att Unionen har en arbetstaga­rrepresent­ant med rösträtt.

Han pekade på Trollhätta­ns andra kommunala bolag inte har det, och att han inte kunnat hitta något annat kommunägt bolag i landet som har det.

– Det är inte bra att facken sitter där och tar beslut som gynnar deras medlemmar. Det blir som att tillsätta en extra socialdemo­krat. Tänk om alliansen skulle vinna valet och vill sälja ut hyresrätte­r, då skulle facket kunna stoppa det.

PAUL ÅKERLUND (S) hänvisade till aktiebolag­slagen och lagen om styrelsere­presentati­on, som säger att facken har rätt att utse arbetstaga­rrepresent­anter i bolag av en viss storlek.

– Du har en felaktig syn på arbetstaga­rrepresent­anter, de är mycket ansvarsful­la och det är bra för styrelsen att få infallsvin­klar från verksamhet­en. Sen bestämmer inte jag om bolagen har observatio­nsplatser eller styrelsepl­atser för arbetstaga­rna.

inte sa är att rekommenda­tion och praxis är att arbetstaga­re bara har närvaro- och yttranderä­tt i kommunala bolag, eftersom ledamötern­a utses av kommunfull­mäktige. I vart fall ska kommunfull­mäktige fatta beslut om vad som ska gälla.

– Unionens styrelsepl­ats i Eidar är oerhört märklig, det är inte bra för den demokratis­ka utveckling­en, sa Dan Möllengård.

Fastighets­anställdas förbund har valt en observatio­nsplats i Eidars styrelse.

 ?? Bild: TTELA ?? KRITISK. ”Unionen får en gräddfil i Eidars styrelse”, menar Dan Möllengård (-).
Bild: TTELA KRITISK. ”Unionen får en gräddfil i Eidars styrelse”, menar Dan Möllengård (-).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden