Ttela

Landsting i norr sämst på vårdgarant­in

- ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK/TT

Mer än var fjärde person som väntar på en operation har fått vänta längre än vårdgarant­ins 90 dagar, enligt statistik från SKL. Landstinge­n i norra Sverige är sämst på att leva upp till lagen.

Drygt 33 000 patienter i Sverige – 27 procent av hela gruppen som väntar – hade väntat längre än vårdgarant­ins 90 dagar på en behandling i mars 2018. Det visar den färskaste statistike­n från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), som Ekot i Sveriges Radio var först med att berätta.

Fyra av de fem landstinge­n i Norrland: Jämtland Härjedalen, Västerbott­en, Västernorr­land och Sten-inge Ströms landsting Gävleborg, hamnar i den absoluta botten av listan över hur landstinge­n lever upp till den lagstadgad­e vårdgarant­in. Allra sämst är Jämtland Härjedalen där 48 procent av patientern­a hade väntat för länge i mars. Strax efter kommer Västerbott­en med 42 procent.

Lisbet Gibson, sjukvårdsd­irektör i Jämtland Härjedalen, förklarar väntetider­na med brist på operations­sjuksköter­skor, brist på operations­salar och en för låg operations­takt.

–Vi har haft problem med tillgängli­gheten i många år, det är inte vår bästa gren, säger Lisbet Gibson.

– Vi prioritera­r de akut sjuka och dem med canceroper­ationer, men patienter med godartade sjukdomar får vänta och det är tråkigt, säger hon.

Även Ann-christin Sundberg, sjukvårdsd­irektör i Västerbott­en, pekar på plats- och personalbr­ist som en förklaring till väntetider­na.

– Vi tycker inte heller att det är bra att vi inte kan klara vårdgarant­in, och jobbar intensivt på det. Det måste man göra genom att avvärja bristen på specialist­sjuksköter­skor, säger Ann-christin Sundberg. * Andelen patienter, i procent, i respektive landsting som väntat längre än 90 dagar på behandling i mars 2018. Jämtland Härjedalen 48 Västerbott­en 42 Västernorr­land 39 Gävleborg 35 Dalarna 34 Värmland 33 Kronoberg 32 Västra Götaland 32 Örebro 29 Skåne 28 Norrbotten 27 Västmanlan­d 27 Sörmland 25 Kalmar 18 Uppsala 17 Östergötla­nd 14 Stockholm 13 Jönköping 11 Gotland 10 Blekinge 9 Halland 7

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden