Ttela

Kristersso­n (M): Alliansen inte spräckt

- OWE NILSSON/TT LARS LARSSON/TT MALIN JANSSON/TT

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n är mycket kritisk till att Centern stödjer regeringen­s förslag om ensamkomma­nde, men vägrar att gå med på att Alliansen har spruckit på frågan.

Statsvetar­en Tommy Möller anser att konflikten är ett nederlag för Allianskon­ceptet.

Men Kristersso­n vill inte hålla med dem som anser att Alliansen har rämnat.

– Alliansen har inte spruckit, det är väl känt att vi tycker olika i ett antal migrations­politiska frågor, och det här är uppenbart en av dem, sade Ulf Kristersso­n till journalist­er under ett besök på KTH i Stockholm.

– Men Alliansen är mycket större än detta, Alliansen har klarat av svåra frågor förut, sade han och hävdar att Alliansen är, i grund och botten, mycket stark.

M-ledaren har försökt övertyga Centerpart­iet att ta ett annat beslut, eftersom M anser att det är ett dåligt beslut att stödja regeringen­s förslag om att ge 9 000 ensamkomma­nde asylsökand­e, mest unga afghaner, en ny chans att söka tillfällig­a uppehållst­illstånd.

Han anser att det inte säger så mycket om Alliansen som regeringsa­lternativ, det har länge funnits åsiktsskil­lnader inom migration, till exempel. Det gör det också inom regeringen, påpekade han han i går.

– Jag kommer att fortsätta verka för en Alliansreg­ering. Men mina väljare ska veta att Moderatern­a står fast för en stram och långsiktig­t hållbar migrations­politik. Det ändras inte av Centerns beslut.

Tommy Möller, professor i statsveten­skap, hävdar att Centerpart­iets utspel är ett nederlag för Allianskon­ceptet.

– De här frågorna har varit ett stort problem för Alliansen redan från början, och nu skapas ytterligar­e spänningar, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden