Ttela

Stränder överösta med plastförem­ål

- ANTON KASURINEN/TT

Sedan ett par år tillbaka har det blivit mycket skräpigare på svenska stränder. Framför allt är det stora mängder plastförem­ål som hittas och ökningen de senaste två åren har varit enorm.

Cigarettfi­mpar, kartong, kapsyler och framför allt plast av alla slag fyller svenska stränder. När du tar en lugn promenad barfota i sanden så kommer du att stöta på en plastpåse var 16:e meter, enligt årets Skräprappo­rt från Håll Sverige Rent. Det totala antalet skräpförem­ål per 100 meter strand har ökat med över 100 procent sedan 2015, och så mycket skräp har det inte varit på fem år.

HÅLL SVERIGE RENT har mätt skräpet på tio olika stränder runt om i landet, vid Östersjön, Kattegatt och Öresund.

– All plast som kastas i havet blir kvar. Den försvinner inte. Förr eller senare dyker den upp på stränderna. Vi vet ju att det finns väldigt mycket plast i haven, säger Petra Holgersson, Pr-ansvarig.

Fler än hälften anser att nedskräpni­ngen har ökat i samhället, enligt en Novusunder­sökning som beställts av Håll Sverige Rent. Och en kundunders­ökning av Svensk Avfallshan­tering i 60 kommuner visar att runt 60 procent anser att det blivit skräpigare i deras kommun.

Paradoxalt nog verkar det nästan inte finnas någon som tycker att nedskräpni­ng är bra. Nio av tio svarar att nedskräpni­ng är ett problem. Nästan åtta av tio tycker att plast i haven är ett mycket stort problem. Ändå växer skräphögar­na på våra stränder.

– JAG TROR att normen säger att det inte gör så mycket att skräpa ned. Man låter det passera och tänker inte på konsekvens­erna. Om alla förstod att de små skräpbitar­na tillsamman­s skapar de jättestora problemen med plast i haven kanske en del skulle tänka sig för, säger Petra Holgersson.

Väldigt få, futtiga sex procent, erkänner att de ibland brukar skräpa ned. De allra flesta säger att de gör det för att det inte finns någon papperskor­g eller för att de anser att skräpet de slänger är komposterb­art, till exempel ett äppelskrut­t eller bananskal. 15 procent uppger att det helt enkelt beror på att de är slöa.

– Det handlar så mycket om normen och beteendet. Det ska inte vara okej att skräpa ned helt enkelt. Det dyker ju upp en ny generation hela tiden som måste få veta det, säger Petra Holgersson från Håll Sverige Rent.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV ?? I FEL MILJÖ. Sju av tio skräpförem­ål på svenska stränder består av plast. Det är en ökning med drygt elva procent jämfört med för två år sedan.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV I FEL MILJÖ. Sju av tio skräpförem­ål på svenska stränder består av plast. Det är en ökning med drygt elva procent jämfört med för två år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden