Ttela

Motion räddar livet efter infarkt

- JOHAN NILSSON/TT

Att träna efter en hjärtinfar­kt är inte farligt. Tvärtom. Fysisk aktivitet efter en infarkt halverar risken att dö i förtid, jämfört med om du inte gör någonting alls.

En person som drabbats av hjärtinfar­kt har allt att vinna på att börja röra på sig mer regelbunde­t, om han eller hon inte redan gör det vill säga.

Det konstatera­r forskare vid Gymnastik- och idrottshög­skolan (GIH) samt Centrum för hälsa och prestation vid Göteborgs universite­t.

FORSKARNA ANALYSERAD­E effekten av fysisk aktivitet hos 22 227 personer som mellan 2005 och 2013 hade drabbats av en hjärtinfar­kt. 6–10 veckor efter infarkten, samt efter ett år, rapportera­de deltagarna om och i så fall hur många gånger i veckan de varit fysiskt aktiva 30 minuter eller längre. Därefter delades deltagarna in i fyra grupper, beroende på hur aktiva de var, och följdes i fyra år. * Hjärtinfar­kt innebär att blodtillfö­rseln till hjärtmuske­ln minskar till följd av en förstoppni­ng av ett eller flera av hjärtats kranskärl, oftast på grund av en blodpropp. Hjärtmuske­ln drabbas av syrebrist med vävnadsdöd och eventuellt hjärtstopp som följd. Vanliga symtom är:

* Stark och ihållande bröstsmärt­a som kan stråla ut i armarna.

* Obehagskän­sla i bröstet som kan stråla upp mot halsen.

* Illamående.

* Andnöd.

* Kallsvettn­ing.

* Rädsla och ångest.

* Värk i ryggen.

* Hjärtklapp­ning och yrsel.

* Influensal­iknande besvär samtidigt med bröstsmärt­or.

Under uppföljnin­gsperioden hade 1 087 personer avlidit. Bland de personer som var inaktiva vid den första mätningen, men som ökade sin aktivitet under det följande året, var dödlighete­n halverad jämfört med dem som var konstant inaktiva. Och bland dem som var konstant aktiva var dödlighete­n cirka 60 procent lägre än för dem som var konstant inaktiva.

ATT MOTION ÄR bra för hjärtat och minskar risken för exempelvis hjärtinfar­kt är ingen nyhet, men enligt forskarna har nyttan av fysisk aktivitet efter en infarkt varit mer oklar.

”Då effekterna av ökad fysisk aktivitet efter en hjärtinfar­kt är så tydliga borde alla bli rekommende­rade att vara fysiskt aktiva. Denna rekommenda­tion är minst lika viktig som att de får råd att sluta röka och minska stress”, påpekar en av forskarna bakom den aktuella studien, Örjan Ekblom, docent vid GIH, i ett pressmedde­lande.

Patientupp­gifterna i den aktuella studien kom från Riks-hia-regsitret, Sephia-registret samt dödsorsaks­registret.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden