Ttela

Både trögt och skeptiskt om EU:S asylpoliti­k

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Den akuta flyktingkr­isen i EU krävde akuta åtgärder och en helt ny gemensam asylpoliti­k. Så sades det i alla fall. Två år senare har brådskan övergått i tröghet.

Gång på gång har Eu-ledare och stats- och regeringsc­hefer betonat vikten av att komma överens om nya gemensamma asylregler.

Lika mycket gång på gång har dock beslutsdat­umet flyttats fram. Senast i december hette det att ledarna ska komma överens till sitt toppmöte i Bryssel i slutet av juni.

Men till enigheten är det fortfarand­e långt. I nuläget finns inte mycket som tyder på att medlemssta­ternas migrations­ministrar ska kunna blåsa ut några kolossala mängder vit rök när de samlas till ett avgörande möte i Luxemburg den 4–5 juni.

FRAMFÖR ALLT RÅDER oenighet kring förslaget om att ett obligatori­skt omfördelan­de till andra länder ska ske om något Eu-land ställs inför ett stort asyltryck, liknande det som skedde i Grekland under sommaren och hösten 2015.

TROTS ATT EU-KOMMISSION­EN och länder som Tyskland och Sverige betonat att det handlar om åtgärder i extrema nödlägen är motståndet stenhårt från främst länder som Polen, Ungern och Tjeckien.

Svenska Eu-parlaments­ledamoten Cecilia Wikström (L), som är ansvarig för parlamente­ts behandling av frågan, för just nu diskussion­er med ansvarig minister från EU:S nuvarande ordförande­land Bulgarien för att komma fram till någonting.

– Vi stöter och blöter det där framoch baklänges och jag ska försöka få bort det värsta, säger Wikström i en pressträff med svenska journalist­er i Strasbourg, utan att vilja gå in på några detaljer.

Omfördelni­ngen ingår bland de totalt sju olika lagförslag som ingår i asylpakete­t. Tanken är att allt ska tas samtidigt, vilket gör att inget är helt klart förrän allt är klart.

I nuläget är det fortfarand­e långt kvar till enighet även om exempelvis längden på framtida uppehållst­illstånd, där inga samtal ännu förts mellan Eu-länderna och parlamente­t. I många fall vill Eu-parlamente­t ha en öppnare asylpoliti­k än vad Eu-kommission­en har föreslagit, vilket bäddar för ännu svårare förhandlin­gar när – och om – medlemslän­derna väl kan enas om sin linje.

CECILIA WIKSTRÖM ÄR klart skeptisk till att det går att hitta en kompromiss som även kan accepteras av exempelvis Ungerns invandring­skritiske premiärmin­ister Viktor Orbán.

Och skulle något hittas som Orbán accepterar är det minst lika tveksamt om det i sin tur kan accepteras av Eu-parlamente­t.

– Visst, rådet (EU:S medlemslän­der) kan få ihop någonting, men då blir det ännu en papperstig­er som aldrig kommer att förändra verklighet­en på marken. Och då kommer vi aldrig att gå med på det, varnar Wikström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden