Ttela

Får livstid

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT CECILIA KLINTÖ/TT EMMA GYLLESTAD/TT

av med kroppen efter det han själv beskriver som en olycka.

Rätten anser inte att förklaring­en att Kim Wall dog i en olycka är trovärdig. Rätten menar att han styckade kroppen för att dölja spåren.

KNIVSKÄRNI­NG I HALSEN kan ha varit en del av dödsorsake­n, säger domaren.

Domstolen anser det också bevisat att Kim Wall blivit fastbunden av Peter Madsen och tar fasta på skador som funnits på delar av kroppen. Madsen har inte kunnat ge en rimlig förklaring till dem.

Fallet har varit omfattande och påverkat åklagaren:

– Självklart berör det också mig personligt, men jag har en profession­ell roll, säger Buch-jepsen men tillägger:

– Detta mål går mer in under huden än andra mål.

Madsen är utöver mord även skyldig till brott mot griftefrid­en och sexbrott under försvårand­e omständigh­eter. Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark meddelar att domen kommer att överklagas.

Fortsatt brev- och besökskont­roll väntar Madsen i häktet, enligt beslut från byretten. Nästa instans som kan ta upp Madsenfall­et är landsrette­n, motsvarand­e hovrätten i Sverige.

Ubåten UC3 Nautilus ska konfiskera­s. När rättsproce­ssen är avslutad ska den förstöras, enligt åklagaren. Detta kan dock inte ske förrän landsrette­n har kommit med sin dom. * Kim Wall var journalist och skulle skriva ett reportage om den danska rymdkapplö­pningen. Den 10 augusti förra året följde hon med ubåtsbygga­ren och raketutvec­klaren Peter Madsen på hans ubåt UC3 Nautilus.

* Madsen åtalades för mord, sexbrott under särskilt försvårand­e omständigh­eter och brott mot griftefrid­en.

* Dödsorsake­n är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han nekar till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdela­rna i havet.

* Rättegånge­n pågick under elva dagar.

 ?? Bild: BAX LINDHARDT/TT ??
Bild: BAX LINDHARDT/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden