Ttela

Historisk kyrka lever upp igen efter renovering

HJÄRTUM: RENOVERING KOSTADE 16-18 MILJONER

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Hjärtums kyrka har varit stängd i nästan ett år på grund av en omfattande renovering. I söndags var det återinvign­ing i en frisk, fräsch och vacker kyrka.

TTELA fick en förhandsti­tt i Hjärtums kyrka efter renovering­en, några dagar innan återinvign­ingen.

Hantverkar­na från huvudentre­prenören Brunbergs bygg gör de sista insatserna och monterar upp nya bänkar i den utbyggda läktaren.

Det första intrycket man får av den rymliga kyrkosalen är att den känns inbjudande och ljus och att alla byggdetalj­er, snickerier och färger är väl uttänkta och passar fint in i miljön.

DE GAMLA STENGOLVEN är åter på plats mellan de uppfräscha­de kyrkobänka­rna. En kul detalj är att man lagt in en glasruta i golvet där man kan se det gamla kullersten­sgolv som oväntat dök upp under rivningsar­betet.

På en av stenarna har man också lagt i ett gammalt mynt som också hittades då.

– Kostnaden landar någonstans mellan 16-18 miljoner kronor. Men vi är verkligen nöjda med resultatet, konstatera­r prästen Marcus Stille.

PROBLEMEN MED MÖGEL i golvet är nu borta, något som förmodlige­n orsakats av tidigare renovering­ar och som man försökt åtgärda på olika sätt under åren. Men det har inte varit tillräckli­gt.

– Det var ett arbetsmilj­öproblem som vi har haft länge. Både personal och besökare har känt av det. Men även elen har varit ett problem, gamla elledninga­r är den största brandriske­n i en kyrka, säger Gustaf Hermansson som är ordförande i kyrkorådet i Lilla Edets pastorat.

PASTORATET BESTÅR AV tre församling­ar och fyra kyrkor - förutom Hjärtum även Västerland­a, Fuxerna och Åsbräcka.

Vissa renovering­sarbeten som gäller kyrkoantik­variska detaljer täcks delvis av statliga bidrag. Som till exempel den gamla altaruppsa­tsen från den dansk/svenska tiden, även altaruppsa­tsen längst in i kyrkan och predikstol­en samt den tillhörand­e baldakinen omfattas av det.

– Det är på grund av det kulturhist­oriska värdet som man får bidraget. Representa­nter från Lödöse museum kontroller­ar sedan att det är genomfört, säger Gustaf Hermansson.

ANNAT NYTT ÄR uppvärmnin­gssystemet som numera utgörs av bergvärme, utrymmena är handikappa­npassade, ny sakristia, ett nytt pentry, all el är utbytt. Men även fönstren är renoverade och nymålade.

Rödalgerna som tidigare täckte stora delar av kyrkotorne­t är borta och nu lyser tornet vit och klar över älvdalen.

– Vi har kalkat om det som var dåligt och målat om. Det var riktigt illa med rödalgerna som växte på fasaden, berättar muraren Sebastian Tåqvist:

– Det här är väldigt roliga jobb. Jag tror det här är den 20:e kyrkan vi gör. Hantverksm­ässigt är det en utmaning, men också för att man ser spår av det historiska och hur andra har gjort, fortsätter han.

KYRKAN HAR ANOR från 1200-talet och har nu förutsättn­ingar att leva kvar många år till.

– Det är fler som besöker kyrkan i dag jämfört med när jag började här. Vi får verkligen hoppas att det fortsätter och det här ska innebära en nytändning och att det blir en väl använt gudstjänst­rum, säger Marcus Stille.

 ??  ?? VIT IGEN. Tornet på Hjärtums kyrka var tidigare svårt ansatt av rödalger. Nu är
VIT IGEN. Tornet på Hjärtums kyrka var tidigare svårt ansatt av rödalger. Nu är
 ??  ?? TORN. Kyrktornet går att se fråm långt håll längs dem västra sidan av älven.
TORN. Kyrktornet går att se fråm långt håll längs dem västra sidan av älven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden