Ttela

”Hon är min Maria”

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

100 procent nöjdhet bland hyresgäste­rna i särskilt boende. Det omdömet får Lilla Edet i undersökni­ngen Öppna jämförelse­r. Det går inte att få en bättre siffra. – Vi brukar ligga bra till, men nu kan vi säga att vi vunnit SM i särskilt boende, säger Yvonne Gunnarsson Nord, verksamhet­schef inom vård och omsorg.

Det är flera faktorer som samverkar till att Lilla Edet nu har högst andel äldre som är mycket eller ganska nöjda med sitt särskilda boende.

Vi börjar hos Ruth Johansson flyttade till Lindkullen­s äldreboend­e för drygt två år sedan. Det har hon verkligen inte ångrat.

– Jag har det så bra här. Jag kan inte med ord beskriva hur mycket jag uppskattar personalen, de är fantastisk­a, säger hon.

RUTH BESKRIVER SIN tillvaro på Lindkullen som utmärkt och att ”det mesta är bra”. Undersköte­rskan Maria Simonsson kallar hon ”min Maria”.

– Vi har mycket roligt i Gemenskape­n (en träffpunkt på boendet) där vi träffas. Jag kände ingen här när jag flyttade hit, men det var lätt att komma in i nya kretsar. Det är inte alltid man tycker om maten, men för det mesta gör man det. Idag till exempel var det fläsk och bruna bönor, mycket gott, säger Ruth som ser fram emot eftermidda­gens musikstund i Gemenskape­n.

Undersökni­ngen Öppna jämförelse­r mäter nöjdheten i bland annat särskilt boende i landets kommuner.

Enkätdelta­garna rankar många saker; till exempel bemötandet, trygghet, inflytande, delaktighe­t, kontakt med personalen, miljön, aktivitete­r och om man känner sig ensam.

VI FORTSÄTTER HOS verksamhet­schefen inom vård och omsorg Yvonne Gunnarsson Nord. Hon berättar att alla som har ett boende i Lilla Edet får enkäten från Socialstyr­elsen och att personalen inte har rätt att påverka svaren.

– Vi vet inte vilka som svarar på undersökni­ngen eller vad de har svarat. Vi har inte med saken att göra helt enkelt. Men anhöriga får hjälpa till att fylla i svaren.

Lilla Edet har ofta fått bra resultat i undersökni­ngen. De områdena där resultatet inte blir så bra har man fokuserat på och använt som förbättrin­gsområden.

– Vi är ju nöjda men sätter oss inte till ro utan ser hela tiden saker vi kan förbättra.

MEN DET GÅR inte att komma ifrån att resultatet från den senaste undersökni­ngen gjorde chefer, personal och boende väldigt glada:

– Man kan ju faktiskt säga att vi har vunnit SM i särskilt boende, säger Yvonne Gunnarsson Nord som tillsamman­s med kollegorna Mariette Axelsson Horst, kostchef, Marita Mattsson ansvarig för dagliga aktivitete­r och Camilla Kärnsby enhetschef på Lindkullen utvecklar resultatet: Några blandade kommentare­r: – Gemenskape­n (träffpunkt­en) är hjärtat på Lindkullen, här sker många gemensamma aktivitete­r och det är extra viktigt att inte känna sig ensam.

– Vi har ett svårt yrke och vi jobbar med ganska svåra saker utifrån de resurser vi har.

– DET HANDLAR om de mänskliga kontaktern­a. Alla vill ju ha det så bra som det är möjligt, och det är personalen som gör det här viktiga jobbet. Vi gör inga jätteproje­kt här utan håller saker och ting mera på en jordnära nivå, nära brukarna, som gör att det håller över tid.

En annan framgångsf­aktor kan vara den låga omsättning­en bland cheferna, något som ger stabilitet och långsiktig­het. Ledningsgr­uppen består av tio enhetschef­er, varav två är nya.

– Vi är en ganska sammansvet­sad grupp som jobbat länge tillsamman­s men också gått igenom mycket tillsamman­s, säger Yvonne Gunnarsson Nord.

Även den högste chefen, tidigare socialchef­en Sven Bergelind, och hans ersättare Lotte Mossudd har båda många års erfarenhet av ledarskap inom socialtjän­sten.

”Vi är ju nöjda men sätter oss inte till ro utan ser hela tiden saker vi kan förbättra”

YVONNE GUNNARSSON NORD

YTTERLIGAR­E EN VIKTIG del i att brukarna i Lilla Edet är så nöjda handlar om maten. På den punkten hamnade Lilla Edet på sjätte plats i riket.

– Vi har centralkök­et här på Lindkullen som gäller för alla boende inom vård och omsorg. Den är en del av vår verksamhet och ligger alltså inte under någon annan avdelning utan vi äger frågan själva. Kostchefen (Mariette Horst) är också med i ledningsgr­uppen och vi jobbar mycket med maten och måltiden, säger Yvonne Gunnarsson Nord.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden