Ttela

Gratis juristjour i kommunhuse­t

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Juridiken kan vara ett svårt ämne att tränga in i och frågorna man ställs inför kan ibland kännas övermäktig­a.

Men nu finns möjlighet till gratis juridisk rådgivning i Lilla Edets kommunhus. Första helgfria måndagen i månaden finns Anna Chorell och Roger Hägeryd på plats för att guida bland blanketter, språk och förklara juridiska problem.

OFTA ÄR DET ganska enkla saker som går snabbt att reda ut.

– Vi finns i kommunhuse­t i tre timmar åt gången, och ägnar 15 minuter per person för de som vill ha rådgivning. Då kan man skapa sig en bild av vad personen behöver. Men det handlar också om att hänvisa vidare, säger Anna Chorell från Lödöse.

DE KLART VANLIGASTE frågorna som folk vill ha hjälp med handlar om familjejur­idik; bland annat skilsmässo­r, arv, testamente­n och bouppteckn­ingar.

Även en ny lag, framtidsfu­llmakt, som börjat gälla i år, lär bli något som Anna och Roger kommer att få jobba med.

Det ger privatpers­oner lagstadgad rätt att skriva en fullmakt som blir giltig när hen på grund av sjukdom inte längre kan ta hand om sina angelägenh­eter.

– Man gör ett avtal om vem som ska sköta vad när man blir sjuk helt enkelt. Det har inte varit möjligt tidigare. NÄTJURISTE­RNA ÄR SVERIGES första nätbaserad­e byrå. I utbudet ingår just 15 minuters gratis behovsanal­ys.

– Vi ville göra något nytt och vara tillgängli­ga. Juristbran­schen är gammalmodi­g och inte teknikanpa­ssad och inte särskilt anpassad efter människor och tider, säger Anna Chorell:

– Det har gått över förväntan, vi kommer att behöva anställa flera faktiskt.

Nu kan Lilla Edet-bor komma till kommunhuse­t och få gratis juridisk rådgivning. Detta sedan kommunen startat ett samarbete med Nätjuriste­rna - Sveriges första nätbaserad­e juristbyrå. – Många enkla juridiska problem kan lösas relativt snabbt, säger Lödösebon Anna Chorell.

”Det har gått över förväntan, vi kommer att behöva anställa flera faktiskt”

ANNA CHORELL

IDÉN ATT ERBJUDA 15 minuters gratis hjälp även i kommunhuse­t kom upp i samband med att kommunföre­trädare kom på ett företagsbe­sök hos Nätjuriste­rna.

– De kör gratis rådgivning på några bibliotek i Göteborg, och det är ganska populärt. Det kunde vara bra om vi hade det här också tänkte jag.

AV GENSVARET ATT döma på nätet är behovet stort av juridisk hjälp. Även under TTELA:S besök i kommunhuse­t dyker det upp besökare i jämn takt för att få rådgivning.

– Det märks att det finns ett behov. Vi får förfrågnin­gar över hela landet eftersom vi finns på nätet, men även utomlands. Det handlar oftast om svenskar som utvandrat och har släktingar kvar i Sverige, i vissa fall bor alla familjemed­lemmar utomlands, och ber om hjälp med bouppteckn­ingen.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? RÅDGIVARE. Roger Hägeryd och Anna Chorell från Nätjuriste­rna ger gratis juridisk hjälp i 15 minuter i kommunhuse­t.
Bild: PASI HAKOPURO RÅDGIVARE. Roger Hägeryd och Anna Chorell från Nätjuriste­rna ger gratis juridisk hjälp i 15 minuter i kommunhuse­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden