Ttela

Påla Docka är Marias ögonsten

-

Att Maria Lundgren blev intressera­d av trav föll sig egentligen helt naturligt, familjen är generation­er bakåt i tiden full av hästkarlar som firat triumfer.

– Jag är i princip uppväxt i stallet, säger Maria, hovslagare och lärling hos pappa Hans-olof.

För att få hela bilden får vi dock gå 100 år tillbaka i tiden, till C.A. Lundgrens dagar.

– Det var min farfar, säger Hansolof.

En hästkarl som med Solo och Pavin satte kraftiga avtryck i kallblodsr­asen, Solo med 858 avkommor och Pavin ännu värre med 895.

Körd av Gösta Lundgren, tränare på Åbytravet och en av C.A:S söner, vann Solo bland annat Svenskt Mästerskap två gånger och kallblodsl­andskampen på Bergsåker 1939.

Solo både uppfödd och ägd av C.A. Lundgren, medan Pavin kom från Norge.

Solo ligger dessutom begravd i en hage alldeles bredvid stallet.

Västerråda Gård alldeles i utkanten av Mellerud är klassisk travmark, här fanns hästar redan på 1920-talet. Nu står fjärde generation­en Lundgren, 24-åriga Maria, beredd att ta över.

MEN DET ÄR via Sven Lundgren, son till C. A. han också, och Svens grabb Hans-olof som vi till slut hamnar hos Maria Lundgren.

I dag är hon lärling hos pappa men kanske inte så länge till, första kursen av totalt tre på Wången, som är travsporte­ns riksanlägg­ning för utbildning, är redan avklarad.

– Jag siktar på att bli proffsträn­are i framtiden.

Hon körde ponnytrav när hon var tolv, men sätter sig numera helst upp bakom kallbloden.

 ??  ?? FAVORITHÄS­TEN. Maria Lundgren var med redan när Påla Docka föddes, och när hon dessutom tagit sina tre segrar så här långt med det elvaåriga speciellt förhålland­e de två emellan.
FAVORITHÄS­TEN. Maria Lundgren var med redan när Påla Docka föddes, och när hon dessutom tagit sina tre segrar så här långt med det elvaåriga speciellt förhålland­e de två emellan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden