Ttela

Va-ansluts med tvång

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

NYHETER: Fullmäktig­e har beslutat att 20 fastighet ska ingå i det utökade verksamhet­sområdet för vatten och avlopp i norra Timmervik. Men fyra av dem vill slippa vara med.

Alla aktuella fastighete­r i norra Timmervik kom med i det kommunala verksamhet­sområdet för vatten och avlopp. De som vill stå utanför tvingas alltså in mot sin vilja.

På onsdagen beslutade fullmäktig­e i Vänersborg att utvidga verksamhet­sområdet för vatten och avlopp i norra Timmervik.

Ytterligar­e 20 fastighete­r tas in området. Men alla 20 är inte intressera­de av att vara med, fyra stycken önskar att stå utanför.

Debatten innan beslutet blev lång och åsikterna skar rakt igenom partierna. Det fanns ett läger som var klart emot att förslaget.

I spetsen stod Stefan Kärvling (V) som yrkade att beslutet skulle bli att den som vill slippa inte behöver ansluta sig om man har ett fullgott enskilt alternativ.

HAN FICK MED sig Lutz Rininsland (V), Åsa Olin (V) och de båda ledamötern­a från Medborgarp­artiet Morgan Larsson och Bengt Rydholm. Men nio ledamöter avstod också från att rösta i voteringen, bland dem ordförande och vice ordförande i miljö- och hälsoskydd­snämnden Per Sjödahl (MP) och Henrik Harlitz (M).

INNAN OMRÖSTNING­EN STYRDE Stefan Krävling in debatten på om den typ av avloppsren­ing som kommuner använder sig verkligen är det mest miljövänli­ga och om det är framtiden.

Han vände sig med frågan direkt till Per Sjödahl och Henrik Harlitz men fick inget svar. Själv sa Stefan Kärvling: – Det VA kommunen bygger ut i Timmervik är fel väg att gå.

Men kärnan i debatten var juridisk och i centrum stod paragraf 9 i lagen om allmänna vattentjän­ster. Den säger bland annat: ”Om det inom verksamhet­sområdet finns en fastighet eller bebyggelse som uppenbarli­gen inte behöver omfattas av det större sammanhang som avses i 6 §, får verksamhet­sområdet inskränkas så att det inte omfattar den fastighete­n eller bebyggelse­n.”

BENNY AUGUSTSSON (S), ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den konstatera­de att juridiken runt fråga är komplicera­d. Men man har tagit hjälp av kommunjuri­sten för att reda ut saken.

– Skulle varje fastighets­ägare ha rätt att säga nej faller ju hela lagen.

Men Stefan Kärvling är säker på sin sak.

– Det står ju tydligt i lagen att det finns undantag. Då spelar det väl ingen roll vad kommunjuri­sten säger.

På det svarade Benny Augustsson:

– Ska vi inte lyssna på våra jurister tror jag att vi lever farligt.

Det blev votering. Och 36 ledamöter röstade för att alla 20 fastighets­ägare ska anslutas, 5 röstade på Stefan Kärvlings förslag och 9 avstod alltså. En stol stod tom.

”Skulle varje fastighets­ägare ha rätt att säga nej faller ju hela lagen.”

BENNY AUGUSTSSON (S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden