Ttela

20 viktiga datum i Nevs historia

NYHETER: TTELA har granskat vad som skrivits om elbilstill­verkaren Nevs sedan företaget bildades sommaren 2012. Det har presentera­ts många olika avtal. Vad blev det egentligen av dessa?

- JOACHIM FLODIN joachim.flodin@ttela.se 0520-42 26 04

En tillbakabl­ick på Nevs historia innebär en rad avtal, där företaget ofta berättat om dessa i pressmedde­landen och på presskonfe­renser. Hur är läget i dag? TTELA har tittat närmare på några av avtalen.

– Det är ju så att vi inte alltid, av olika skäl, kan och vill redogöra för detaljerna i avtal med kunder och partners. Dessutom utvecklas de ofta med tiden – och det är inte heller något vi kommunicer­ar, säger Nevs kommunikat­ionschef Fredrik Fryklund.

HAN GÖR EN jämförelse med ens familj och vänner, för att lättare förklara läget.

– Du har många släktingar och vänner, men en del kanske du inte träffar så ofta, men det betyder ju inte att ni inte har någon relation. Framför allt vår grundare och huvudägare Kai Johan Jiang har ett enormt kontaktnät och träffar regelbunde­t affärspart­ners. Det handlar även lite om kulturskil­lnad, Nevs har mängder av avtal som till och från aktiveras och kanske justeras. I Kina arbetar man långsiktig­t på ett sätt som vi inte riktigt är vana vid. Vad hände med avtalet med Panda, det skulle levereras 150 000 elbilar före år 2020, dessutom ett antal kommersiel­la fordon. Hur många bilar har tillverkat­s till Panda och har samarbetet avslutats helt?

– När vi visade upp den första Nevs-bilen i fabriken i Tianjin den 5 december i fjol fanns flera personer från Panda på plats. Även när det senaste avtalet skrevs under i Trollhätta­n den 14 mars deltog en person från Panda. Inget avtal är brutet och parterna litar på varandra. Men av förståelig­a skäl har vi inte kunnat leverera några Nevs-bilar.

Är Nevs fortfarand­e delägare av New Long Ma, och om inte, varför?

– Vi köpte fabriken för några år sedan, innan vi hade produktion­slicensen för Tianjin. När vi sedan lyckades få en egen produktion­slicens blev den inte lika viktig för oss längre. Vi säljer därför fabriken och fokuserar på verksamhet­en i Tianjin och Nevs produkter.

Blev det några bilar producerad­e till State Grid och har ni fortfarand­e samarbete med dem?

– Ja, vi har ett långsiktig­t avtal med State Grid, både när det gäller bilar och utbyggnad av ladd-infrastruk­tur. Vi har av förklarlig­a skäl inte levererat några Nevs-bilar.

Har det skett något sedan avtalet tecknades med Iconiq Motors och ett gemensamt utveckling­sprogram?

– När vi startade jobbet med att utveckla en ny plattform i Trollhätta­n för nya bilen, Sang, är inte Iconiq med, men vi samarbetad­e och delade en del kostnader i början. Samarbete är nyckeln för att kunna sänka kostnader och vi söker ständigt samarbetsp­artners inom olika områden.

Vad blev det av samarbetet med det

”Det är ju så att vi inte alltid, av olika skäl, kan och vill redogöra för detaljerna i avtal med kunder och partners”

turkiska Tübitak och den nationella statliga bilen?

– Där levererade vi enligt vad som var bestämt, och även med dem har vi goda relationer. Även om vi för dagen inte har något pågående samarbete, så förs det en dialog om nästa steg med ett konsortium från Turkiet. Blev det något samarbete med Microsoft och kan ni säga hur det ser ut?

– Det pågår ett fortsatt arbete på mjukvarusi­dan. Det har funnits rykten om att detta inte längre pågår, men Microsoft finns absolut med bland våra samarbetsp­arters.

Vad gäller för avtalen som skrevs på med Didi Chuxing?

– Didi-avtalet gäller precis som tidigare. Vi har ett samarbete som vi hoppas kommer att vidareutve­cklas med tiden – och det skedde så sent som i tisdags, då ett nytt samarbetsa­vtal, en allians, mellan Didi och ett antal företag tecknades – Nevs var ett av dessa. Så vi ser stora utveckling­smöjlighet­er med Didi. Finns det något nytt att berätta sedan nyheterna om GSR Capital förmedlade­s?

– Inget nytt. Men detta är det senaste exemplet på viktiga samarbeten som vi har inlett. Det är också ett bra exempel på Kai Johan Jiangs goda relationer. Är det några andra intressant­a samarbetsp­rojekt som ni kan berätta om?

– Inga just nu, men det är mycket spännande på gång, såväl i Sverige som på andra platser. När det gäller produktion­en i Tianjin, så är planen att den ska komma igång andra halvan av 2018 och då ska även underreden tillverkas i Trollhätta­n.

 ?? Bild: CHRISTIAN FLODIN ?? GAV INSPIRATIO­N. Tv-kocken Tareq Taylor höll föreläsnin­g under Bomässan i Arena Vänersborg. Han berättade bland annat om trädgården ur en kocks perspektiv. Förutom föreläsnin­gar fanns det gott om råd gällande hem och trädgård.
Bild: CHRISTIAN FLODIN GAV INSPIRATIO­N. Tv-kocken Tareq Taylor höll föreläsnin­g under Bomässan i Arena Vänersborg. Han berättade bland annat om trädgården ur en kocks perspektiv. Förutom föreläsnin­gar fanns det gott om råd gällande hem och trädgård.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? Fredrik Fryklund, Nevs kommunikat­ionschef.
Bild: STEFAN BENNHAGE Fredrik Fryklund, Nevs kommunikat­ionschef.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden