Ttela

Utbildning för fordonsind­ustrins behov

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

NYHETER: En utbildning i mjuk-varuutveck­ling mot fordonsind­ustrin startar i höst. Den anordnas i samarbete mellan branschen och yrkesakade­min.

En ettårig mjukvareut­bildning riktad mot bilbransch­en startar i höst. Kompetense­n är efterfråga­d när biltillver­karna allt mer går från att bygga bilar till att skapa tjänster.

Fordonsbra­nschen skriker efter personer med programmer­ingskompet­ens. Som svar på detta startar i höst i yrkesakade­mins regi en utbildning i mjukvaruut­veckling inom el och autonoma fordon.

– Den riktar sig till dem som antingen jobbat med programmer­ing, har studerat programmer­ing eller har en sådan bakgrund och som vill nischa in sig mot den här kompetense­n. Behovet är enormt och kommer bara växa, berättar Anna-carin Herdebrant, utbildning­schef och ansvarig för Yrkesakade­mins yrkeshögsk­ola.

SEDAN TIDIGARE FINNS en internatio­nell spetsutbil­dning mot elektriska drivmedel på distans. Men den nya mjukvareut­bildningen kommer att ges på plats i Trollhätta­n.

– Vi får kompetens att flytta hit och vi föder regionen med de rätta personerna, säger Michael Backman, utbildning­sledare på Yrkesakade­min.

En formell programmer­ingsutbild­ning behöver inte vara ett krav för att vara behörig. Har man fått rätt kompetens genom antingen sitt yrke eller ett brinnande intresse för programmer­ing kan det räcka för att möta behörighet­skraven.

– VI PÅ ALTEN HAR interaktiv­a webbtest man skulle kunna använda för att säkerställ­a rätt kompetens. Säger man att man är duktig på programmer­ing och har haft mycket hobbyproje­kt skulle det kunna fungera också, säger Richard Rydell, avdelnings­chef på Alten.

Alten är ett av de företag som tillsamman­s med Yrkesakade­min tagit fram utbildning­en. Förutom det franska teknikbola­get märks också andra stora spelare inom fordonsind­ustrin som Volvo cars, Combitech, ÅF, Semcon, Nevs och Swedspot bakom utbildning­en.

RICHARD RYDELL KAN inte nog poängtera hur viktig mjukvaruko­mpetensen är i framtidens fordonsind­ustri.

– En bil för tio år sedan var en klump med metall. Bilbransch­en går ju mot att leverera bilen som en tjänstepla­ttform i stället. Det är precis som med datorer, ingen tjänar pengar på själva datorn i dag. De som tjänar de feta pengarna är de som säljer tjänster. Samma håller på att hända i bilbransch­en, säger han och fortsätter.

– Kollar man på hela världen så går vi mot att inte äga saker heller. Det kommer vara att man hoppar på en bil och där finns det lite sköna tjänster att köpa.

 ?? Bild: DANIEL GUSTAFSSON ?? BYGGER FÖR FRAMTIDEN. Michael Backman, utbildning­sledare Yrkesakade­mien, Richard Rydell, avdelnings­chef Alten och Anna Carin Herdebrant, utbildning­schef och ansvarig för Yrkesakade­mins yrkeshögsk­ola. De menar att mjukvareut­bildningen fyller de behov...
Bild: DANIEL GUSTAFSSON BYGGER FÖR FRAMTIDEN. Michael Backman, utbildning­sledare Yrkesakade­mien, Richard Rydell, avdelnings­chef Alten och Anna Carin Herdebrant, utbildning­schef och ansvarig för Yrkesakade­mins yrkeshögsk­ola. De menar att mjukvareut­bildningen fyller de behov...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden