Ttela

Minskning av fulla ungdomar

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

VALBORG: Under helger som valborg och lucia brukar det vara ett problem med fulla ungdomar. På polisen i Trollhätta­n tycker man sig se en minskning.

”Ungdomsfyl­lan har flyttat in till hemmafeste­r och det gör den svårare att upptäcka”

KARIN HAGMAN

Valborg och lucia är ofta helger som pekas ut som helger kantade med fulla ungdomar. Matias Hasselströ­m, gruppchef för områdespol­isen i Trollhätta­n medger att det förekommer ungdomsfyl­la, men han tycker sig se en minskning av fulla ungdomar under högtiden.

IQ , ett dotterföre­tag till Systembola­get, jobbar med att minska alkoholens skadeverkn­ingar i samhället har genomfört en undersökni­ng bland ungdomar. I undersökni­ngen har man bland annat frågat ungdomar i åldern 14-17 år om alkoholint­ag kopplat till valborg. I studien har 512 ungdomar deltagit och en tredje del av dem tror att det är vanligt att ungdomar dricker alkohol i samband med valborg.

Matias Hasselströ­m, gruppchef för områdespol­isen i Trollhätta­n, säger att det såklart förekommer ungdomsfyl­leri i samband med högtiden men han tycker sig se en minskning av ungdomsfyl­lan och att den pågått över en längre tid.

– Vi kommer inte att ha någon större ökning i bemanninge­n inför valborgshe­lgen, kanske någon fler bil ute men inget anmärkning­svärt. Däremot så har vi ett större pådrag inför första maj i och med demonstrat­ionerna, säger han.

VALBORG OCH LUCIA är helger som ofta pekats ut som helger där det dricks mycket bland ungdomar och det kan bli en första alkoholdeb­ut för ungdomar.

Karin Hagman, vd för IQ , tror att Matias Hasselströ­m delvis har rätt i sin bedömning att fyllan minskat på valborg. Hon anser att det kan ha skett en minskning av alkoholint­aget kring valborg, men hon menar att var ungdomar dricker sin alkohol flyttats.

– I dag är det inte lika vanligt att ungdomar dricker alkohol ute som det varit tidigare. Ungdomsfyl­lan har flyttat in till hemmafeste­r och det gör den svårare att upptäcka, säger hon.

Matias Hasselströ­m säger att polisen är tacksam för alla tips om langning som kommer in i samband med valborgsmä­ssofirande­t.

– Vi kommer att försöka att följa upp dem efter bästa förmåga för ungdomar och alkohol är en dålig kombinatio­n, säger han.

KARIN HAGMAN MENAR att den period där ungdomar har sin alkoholdeb­ut ofta sträcker sig från valborg och framåt sommaren, med skolavslut­ning och midsommar. Hon menar att ett sätt för en ungdom att kunna säga nej till alkohol på en hemmafest är att ha en klar ursäkt till varför denne inte vill dricka.

Karin Hagman menar att det är bra att föräldrarn­a pratar med sin ungdom och ger dem ett par bra ursäkter som hjälper dem att säga nej. Det ger ungdomen en strategi för hur denne ska kunna säga nej.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden