Ttela

Kommunerna kan inte lösa tiggeriet

ORDNING . Runtom på gatorna är tiggeriet ett problem. Hög tid att inse att ett nationellt förbud blir nödvändigt för att komma åt förekomste­n här på riktigt.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Tiggeri ställer stora frågor på sin spets. Vad ska vi acceptera i det offentliga rummet och är det medmänskli­gt att ge några slantar till personerna?

En i sig viktig rörlighet har med åren medfört en situation där många åker hit för att sitta med kopp i handen. Det är klarlagt att både organisera­t tiggeri och sådant som sker på egen hand förekommer i Sverige.

I VÅRA KOMMUNER har tiggeriet blivit ett så pass naturligt inslag att många har vant sig och flera ger även pengar.

Som TTELA:S granskning av frågan i lördags (28/4) lyfte verkar det visserlige­n inte handla om ett oerhört antal personer. Trollhätta­n stad bedömde att det finns cirka 10–15 som tigger medan varken Mellerud eller Vänersborg hade konkreta siffror till hands. Vänersborg bedömde däremot att tiggeriet har minskat något. Oavsett om det har varit något mer utbrett förr eller inte är frågan nödvändig att ta tag i. Sett till hela landet beräknades i en statlig utredning av Martin Valfridsso­n från 2015 att tusentals tiggare fanns i landet.

TILLVARON ÄR INTE värdig och det går att känna djup empati med de som befinner sig i situatione­n. Ingen vill hamna där.

Det är här viktigt att hålla två tankar i huvudet samtidigt: Vi hjälper inte personerna som tigger genom att det i dagsläget tillåts. Den bistra sanningen är att vi genom att inte tydligt säga nej passivt uppmuntrar till ett bevarande av dagens läge.

Tiggare lär fortsätta komma hit och sitta här så länge inga tydliga förbud finns och de får pengar av förbipasse­rande. Sverige kan inte välvilligt försöka ta sig an en omöjlig uppgift, då skapas aldrig incitament att ta tag i fattigdome­n i hemländern­a.

Vellinge försökte i september förbjuda tiggeri men fick bakläxa. Länsstyrel­sen menade att kommuner inte har den befogenhet­en och Förvaltnin­gsrätten i Malmö gick på samma linje.

Ännu har inte Högsta förvaltnin­gsdomstole­n prövat ett överklagan­de som gjorts (Sydsvenska­n 26/4) men som framgår är det alltså ingen enkel väg för en kommun att komma åt frågan på egen hand.

MODERATERN­A PRESENTERA­DE nyligen (20/4) en konkret modell för det förslag om nationellt tiggeriför­bud man tog stämmobesl­ut på i höstas. I strafflags­tiftningen skulle det räknas som ett brott att tigga och poliser kunna avvisa från platsen där det äger rum. Akuta situatione­r ska inte omfattas.

Detta är ett bra förslag. Kommuner borde inte själva tvingas försöka ta detta ansvar, även om lagrummet skulle visa sig tillåta lokala förbudsvar­ianter. Risken vore då att tiggarna rör sig mellan olika städer, men att tiggeriet i sig blir bestående.

 ?? Bild: BJÖRN LINDGREN/TT ?? TIGGERI. Ett problem i våra kommuner.
Bild: BJÖRN LINDGREN/TT TIGGERI. Ett problem i våra kommuner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden