Ttela

Var tvungen att läsa det om och om igen

- EVA CASTBERGER

”Handläggar­e på Försäkring­skassan får högre lön om de nekar sjukpennin­g”, läste jag i stora rubriker nyligen och jag var tvungen att läsa detta om och om igen, för att ta in det. Ordet rättssäker­het flög genom mitt huvuds tankar som ett stort varningste­cken och omsorgen om de sjukskrivn­a landade i mitt hjärta. Hur har det blivit i vårt samhälle? Finns det ingen moral kvar. Är det inte Försäkring­skassans uppgift att på ett korrekt och rättssäker­t sätt bedöma den sjukes rätt till ersättning. Denna rätt är som den är, allt annat blir ju fel. Bedömninge­n ska göras med utgångspun­kt i den enskildes sjukdom, inte efter hur hög lön en försäkring­skasseanst­älld strävar efter och kan nå.

Direktören på Försäkring­skassan, Lars-åke Brattlund, uppger att det rör sig om en isolerad händelse. Men faktum är att frågan om antal avslag, kopplat till lönesättni­ng, förekommit på ett flertal kontor. En oetisk vinst i den anställdes plånbok på bekostnad av en sjuk människa. Tanken är snubblande nära en fundering på all den nedskärnin­g som Försäkring­skassorna gjort inom LSS. Tänk om varje nedskuren timme plussats som lönepåslag. Då har lönetrappa­n stigit rejält för de anställda de senaste åren. Men tanken tycks absurd och svindlande. Lika absurd som att antalet nekade sjukskrivn­ingar berättigar till högre lön. Det kanske inte bara är de privata företagen som bör genomgå en rejäl granskning, utan även statens. Vinstuttag kan ske på många olika sätt. Profession­alitet och hög moral kommer inte etta på listan när sådana här avslöjande­n görs.

I en löneöversy­n bedöms medarbetar­en utifrån fastlagda objektiva kriterier. Den anställdes arbetsuppg­ifter, prestation och personliga egenskaper blir fokus i lönesamtal­et. Med prestation här ska avses förmågan att utföra de uppgifter som ingår i arbetet, följa lagar och styrdokume­nt, följa arbetsmilj­öregler och förmågan till samarbete. Även om de politiska målen fastställt att nedskärnin­gar ska göras i Försäkring­skassans budget, så får aldrig frågan om rätten till sjukpennin­g behandlas på annat sätt än objektivt och lagenligt. Det borde ju istället vara tjänstefel om beslutet blir att neka någon sjukpennin­g, som i lag har rätt till det.

Jag anser att det får vara slut nu på den ynkedom vi under flera år förknippat med Försäkring­skassan, främst inom området LSS. Det kanske är dags för alliansen att också pröva om Försäkring­skassan ska läggas ner i sin nuvarande form och återuppstå i en annan skepnad.

Liberal kandidat till kommunfull­mäktige

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? VINST. Faktum är att frågan om antal avslag, kopplat till lönesättni­ng, förekommit på ett flertal kontor.
Bild: JOHAN NILSSON/TT VINST. Faktum är att frågan om antal avslag, kopplat till lönesättni­ng, förekommit på ett flertal kontor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden