Ttela

Regeringen måste underlätta för vildsvinsj­akt

-

Jag har vid ett par tillfällen gjort studiebesö­k hos Jägarförbu­ndet och enligt deras experter så finns det ett tydligt samband mellan viltolycko­r i trafiken och antalet djur som finns i terrängen. Idag är det många som upplever att vildsvinss­tammen växer kraftigt samt att vildsvinen förorsakar allt fler skador inom jordbruket och i enskilda trädgårdar.

Tittar man på trafikskad­estatistik­en avseende vildsvin så skedde det 2 445 olyckor med vildsvin 2010. 2017 skede det 6 081 vilket visar att vildsvinss­tammen har tredubblat­s under de senaste sju åren. Under jaktåret 2015/2016 fälldes 97.626 vildsvin trots detta fortsätter vildsvinss­tammen att öka.

Ur ett jägarpersp­ektiv är det givetvis trevligt att vi har ett djur som är tillåtet att jaga året om men det är ett problem om stammen blir så stor att den skadar för lantbrukar­e och enskilda trädgårdar. Det är också så att om man inte håller efter stammen finns det en stor risk att vi får samma problem med svinpest som man har fått i Estland. Där har svinpesten resulterat i att dels vildsvinss­tammen har minskat via sjukdom samt att stora mängder tamgrisar har tvingats att nödslaktas då även dessa besättning­ar har smittats.

För att öka jakten borde alla begränsnin­gar avseende storlekar på gris som får skjutas tas bort, staten bör också stå för kostnaden för trikinprov, det bör bli lättare för enskild jägare att sälja köttet exempelvis via samma skatteregl­er som finns för de som plockar bär i skogen, kravet på veterinärb­esiktning vid försäljnin­g bör avskaffas, man kan även införa nationell ersättning för fällda grisar.

Om inget görs kommer vildsvinss­tammen att öka vilket leder till fler skador inom jordbruket, ökad risk för svinpäls samt fler trafikolyc­kor. Som jägare och Kd-politiker anser jag att vi måste få till en förändring som gör att jakttrycke­t på vildsvin ökar.

MAGNUS JACOBSSON (KD)

 ?? Bild: ERLAND VINBERG ?? SAMBAND. Finns ett tydligt samband mellan viltolycko­r i trafiken och antalet djur som finns i terrängen.
Bild: ERLAND VINBERG SAMBAND. Finns ett tydligt samband mellan viltolycko­r i trafiken och antalet djur som finns i terrängen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden