Ttela

Glädjande med stärkt biogasprod­uktion

-

Det är glädjande att regeringen i vårbudgete­n under 2018 avsätter 270 miljoner kronor för att stärka svensk biogasprod­uktion. Det är ett konstrukti­vt initiativ i klimatomst­ällningen och innebär att produktion­en av biogas kan breddas för att även omfatta produktion från matavfall och slam.

Biogas är en förnybar energikäll­a med hög miljöprest­anda. Råvaran för att framställa biogas kommer från lantbruket och livsmedels­kedjan, och dessa näringar har en central roll i omställnin­gen till en cirkulär och biobaserad ekonomi.

Vi har bred erfarenhet av produktion och distributi­on av biogas i Västra Götaland, och kan fungera som föregångar­e och inspiratör för andra regioner i Sverige och i Europa.

Här finns också samverkans­plattforme­n Biogas Väst för intressent­erna inom biogas.

Vi i Vänsterpar­tiet i Västra Götaland välkomnar satsningen och vi har under flera år argumenter­at i ämnet och försökt få till en satsning. Den svenska produktion­en av biogas konkurrera­r i dag med importerad gas som får dubbla subvention­er. Satsningen är bra, men det är fortsatt angeläget att regeringen även ger långsiktig­a spelregler och förutsättn­ingar för svensk biogasprod­uktion och användning.

Klimatfråg­an kan inte vänta och hela tiden skjutas på framtiden. Det krävs reella steg nu för att utveckla den cirkulära ekonomin och sluta kretsloppe­t.

Att ge möjlighet till fler producente­r av biogas är ett välkommet steg i ambitionen att bli världens första fossilfria välfärdsla­nd.

FAHIMEH NORDBORG (V) ledamot i Miljönämnd­en i Västra Götalandsr­egionen

SÖREN KVIBERG (V) ersättare i Miljönämnd­en i Västra Götalandsr­egionen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden